Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 16 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  "Ik blijf nu
bij FC Groningen"

   
 

GRONINGEN - De internationale voetbalwereld ligt aan z'n voeten. De Nederlandse topclubs en ook Bayern München, Valencia, Arsenal en Barcelona dingen naar zijn gunsten. Waar Feyenoord en Ajax op het vinkentouw zitten heeft PSV met FC Groningen de onderhandelingen al geopend. Maar het toptalent Arjen Robben prefereert de weg der geleidelijkheid. De nuchtere Groninger trekt z'n eigen plan. "Ik blijf nu bij FC Groningen."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 21kb)
Arjen Robben prefereert de weg der geleidelijkheid. (Foto: EPA)
Hij ontbreekt op iedere elftalfoto van FC Groningen. Maar inmiddels is Arjen Robben niet meer weg te poetsen uit de Groninger selectie. Zijn doorbraak kwam in een gedenkwaardige wedstrijd tegen Feyenoord. In het Oosterpark, vlak voor de winterstop. Een fenomenale Robben sneed links en rechts door de Rotterdamse defensie. "Mijn debuut in de basis tegen Feyenoord; en dan nog winnen met 1-0. Diezelfde week wonnen we ook nog van Heerenveen. Er zijn jongens die het met minder moeten doen", lacht Robben.

Na de winterstop speelde de behendige linkspoot zich snel in de picture. Robben speelde alweer zeventien duels in de Groninger hoofdmacht. Wat goed is, komt snel. En daarom beklommen diverse afgezanten van de internationale top al snel de tribunes van het Oosterpark. PSV wil nu een deel van de Van Nistelrooy-miljoenen besteden om Robben naar Eindhoven te halen. Met als aardige bijkomstigheid dat, als Robben akkoord gaat met een contract bij de landskampioen, hij nog één jaar bij FC Groningen verder mag rijpen. Robben krijgt dus de tijd. "Ik blijf er rustig onder. Persoonlijk vind ik het ook nog te vroeg om bij Groningen weg te gaan."

Hij begon dit seizoen als 16-jarige spelverdeler in de A-junioren. Al jaren bleek dat FC Groningen met de lichtvoetige Bedumer een supertalent in huis had. Explosieve actie, snel, goed overzicht en gezegend met een fluwelen trap. Ineens was daar de kans toen in de Groninger frontlinie bijna de hele ziekenboeg vol geschoffeld was. "Gewoon toeval eigenlijk. Je hoopt er wel op om er eens bij te zijn. Voor de wedstrijd tegen FC Twente werd ik ineens gebeld door m'n moeder. Moest ik mee met het eerste. Twee wedstrijden later stond ik tegen Feyenoord voor het eerst in de basis. Het kan snel gaan."

De scholier was ineens een bekende Nederlander. Robbens 'fiets' groeide als z'n trouwste vervoermiddel uit tot symbool voor zijn jeugdig elan. "Lekker voetballen. Maak je acties", sprak Jan van Dijk tegen hem. Dat deed Arjen Robben. Waar de ploeg in de versukkeling raakte, bleef de inmiddels 17-jarige overeind. Al voor de winterstop haalde FC Groningen Peter Hoekstra van Ajax, als tegenhanger van Leonardo op de linkerflank. Maar de oud-international werd door Robben verbannen naar de bank. "Ik paste me makkelijk aan. Werd ook goed opgenomen in de groep. Sinds mijn debuut voel ik dat ik beter geworden ben. Vooral sneller. Ik krijg hier de kans om me volop te ontwikkelen."

Zo af en toe moet hij zichzelf nog even in de arm knijpen. Lijkt het een beetje onwerkelijk als hij naast zijn jeugdidolen het veld opkomt. "Maar van druk heb ik geen last. Druk is voor de ouderen", glimlacht hij. "Ik ben niet bang dat het te snel gaat. Zowel fysiek als mentaal kan ik het niveau aan."

Ook bij bondscoach Mark Wotte bleven de talenten van Robben niet onopgemerkt. Waar hij normaal een vaste klant is van Oranje onder zestien, rook hij in Portugal ook aan Jong Oranje. Door zijn sportieve bestorming deed hij wel een stapje terug op school. "Ik ben na de winterstop van 5 vwo naar 4 havo gegaan. Ik kon het allemaal niet meer bijbenen. En een universitaire studie ambieer ik toch niet. Het havo-diploma wil ik graag hier halen. Dus dat betekent sowieso nog een jaar Groningen."

Vijf jaar loopt z'n contract nog door. En hij kijkt ernaar uit om met zijn nieuwe coach Dwight Lodeweges, de opvolger van Jan van Dijk, te gaan werken. "Zwolle speelt verzorgd en positioneel goed voetbal. Ik denk dat ik veel van hem kan leren. We willen met de groep nu doorgroeien tot stabiele middenmotor."

En dan de stap naar PSV of de Europese top? "Ik weet het niet. Persoonlijk hou ik meer van de weg der geleidelijkheid. Zoals Ruud van Nistelrooy. Een overgang naar PSV zie ik vanuit m'n gevoel meer zitten dan naar het westen van het land. De zuidelijke mentaliteit past beter bij hoe het hier nu in mijn omgeving toegaat. Maar je moet ook naar het perspectief voor jezelf en de club kijken. En dan op termijn misschien de stap naar een Europese topper."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 16 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.