[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T

Kalk aan de leiding

Van onze dammedewerker

SALOU - Henk Kalk is gisteren in de derde ronde van het internationaal damtoernooi aan de Spaanse kust alleen aan de leiding gekomen. Onder toeziend oog van de Catalaanse televisie won de Noorderling een merkwaardig duel tegen de Hagenaar Stefan Stolwijk en heeft nu als enige nog een 100 procent score.

Kalk vergiste zich aanvankelijk in een goede positie, maar kwam nog op dam waarna zijn opponent een enorme vergissing maakte. Kalk hoort bij de Nederlandse subtop en is door drukke werkzaamheden niet altijd in staat om aan topwedstrijden mee te doen.

De koploper wordt gevolgd door een groot peloton dammers, waaronder oud-wereldkampioen Anatoli Gantwarg, die een overtuigende zege boekte op de Limburger Brian Koullen. De voormalige toptrainer Michael Katz uit New York won van de oud Surinaamse kampioen Pertap Malahe en draait ook goed mee in de top.

De jonge Oekraïense Dania Thachnenko kwam niet langs de stugge verdediging van Wim Martin (Amersfoort) en Piet Karregat deelde snel de punten met de Litouwer Petryla. De met zijn rating hooggeplaatste Wim Bremmer won van de Moldavier Zdoroviak en staat samen met Erik van Dusseldorp (gelukkige zege op Gerasimovitsj) en Tjon a Ong (winst op de Gerrit Bosch) en Martijn Vissers op een gedeeld tweede plaats. Nederlands kampioene Nina Hoekman en Olga Kamyshleeva spelen dit toernooi nog een bescheiden rol.

Voornaamste uitslagen 3de ronde:Karregat-Petryla 1-1, Kalk-Stolwijk 2-0, Thachenko-Martin 1-1, Bremmer-Zdoroviak 2-0, Koullen-Gantwarg 0-2, Bosch-Tjon a Ong 0-2.

Stand aan kop:1. Kalk 6 punten, 2. 16 spelers, waaronder Gantwarg, Katz, Bremmer, Karregat en Petryla 5 punten.