Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 16 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Parijs, Peking en
Toronto in de race
voor Spelen 2008

   
 

LAUSANNE - Parijs, Peking en Toronto maken de meeste kans om de Olympische Spelen in 2008 te mogen organiseren. Dat maakte de onderzoekscommissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gisteren bekend in Lausanne. De steden werden door de commissie als 'uitstekend' beoordeeld en bleven daarmee Istanbul en Osaka voor.

Volgens IOC-lid Hein Verbruggen en voorzitter van de commissie zouden Parijs, Peking en Toronto "de kleine tekorten die de steden nu nog hebben makkelijk voor 2008 kunnen oplossen. Ze liggen eigenlijk min of meer gelijk." De commissie heeft de laatste maanden de kandidaatsteden bezocht en adviseert aan het IOC. De uiteindelijke verkiezing is op 13 juli in Moskou.

De onderzoekers oordeelden dat de voordracht van Peking "uitstekend verzorgd" was. "We denken dat de Spelen Peking een unieke erfenis zouden geven, net als de sport in het algemeen. We zijn ervan overtuigd dat de stad voortreffelijke Spelen zou kunnen organiseren", zo oordeelde de commissie in haar evaluatierapport. Er werd met geen woord gerept over de mensenrechtensituatie in China.

Voor de kantoren van het IOC in Lausanne werd gedemonstreerd tegen de kandidatuur van Peking door afgevaardigden van Tibetaanse organisaties in Zwitserland en enkele dissidenten uit China. De Chinese delegatie die de kandidatuur van Peking heeft voorbereid, reageerde verheugd op het evaluatierapport. "Het IOC heeft duidelijk gesteld dat politieke factoren geen rol spelen in de keuze voor een Olympische stad."

• Het IOC gaat vanaf 2008 zelf de televisiebeelden van de Olympische Spelen produceren. Tot nu toe werden de beelden geleverd door televisiemaatschappijen die in opdracht van het organisatiecomité werkten.

• Het IOC heeft Muhammad 'Bob' Hasan geschorst als lid. In zijn geboorteland Indonesië is Hasan (70) tot een gevangenisstraf van twee jaar veroordeeld wegens corruptie. Hij was IOC-lid sinds 1994. Op het congres van juli in Moskou buigt het IOC zich over definitieve maatregelen tegen Hasan, bekend als golfvriend van oud-president Suharto. De voorlopige straf werd uitgesproken op advies van de ethische commissie van het IOC.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 16 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.