Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 16 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Dromen van paars

door Ard Bierens

   
 

MEERLE - Jeroen Blijlevens knokt door. Zijn vorige seizoen was niet leuk, maar zeker ook niet verloren. Want uit zijn slechte prestaties trok hij lering. "Voortaan zet ik alles op de sprint", aldus de Lotto-renner bij aanvang van dit seizoen. En juist daar ontbreekt het tot dusver ironisch genoeg aan. Al ruim een jaar staat 'Geronimo' droog, na een mager seizoen bij het Italiaanse Polti.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 32kb)
Voor Jeroen Blijlevens (2e van links) breekt de tijd om te oogsten aan. In de Giro wil hij iedereen laten zien wat hij waard is. "Een etappezege is mijn eerste doel." (Foto: Cor Vos)
In de Giro wil hij de Italianen, zijn nieuwe ploeg en de rest van de wereld laten zien wat hij nog waard is. Door keihard te blijven werken en te geloven in eigen kunnen.

Spontaan en open vertelt Blijlevens aan de vooravond van de grootste Italiaanse rittenkoers, waarin hij als enige Nederlander van start zal gaan, over het recente verleden en de nabije toekomst. "Winnen wil nog niet lukken, maar ik ben zeker tevreden. Conditioneel ben ik dik in orde. Ik mis alleen de pure explosie in de sprint. Volle bak rijden is geen probleem, maar ik kom macht tekort bij het aangaan. Als je ziet hoe makkelijk ik bergop rijd; daar schrik ik zelf van."

Daar koopt een sprinter weinig voor als de overwinningen uitblijven, beseft hij. Tweede in de Scheldeprijs, vijfde in de Henninger Turm en een paar ereplaatsen in de Vierdaagse van Duinkerken; goed, maar voor Jeroen Blijlevens onvoldoende.

De Giro biedt hem nieuwe kansen. Met de souvenirs van valpartijen in Frankfurt en Duinkerken meldt 'Jerommeke' zich zaterdag in Pescara voor de start van de ronde waarin hij al twee keer succesvol was. Twee keer minder overigens dan in de Tour en de Vuelta. "Ik ben gebutst en geschaafd en heb last van mijn stuitje. Door drie valpartijen in Duinkerken heb ik overal spierpijn. We moeten het maar nemen zoals het is." Vandaag werkt de in België woonachtige coureur nog een snelheidstraining achter de brommer af, morgen zet de Lotto-ploeg voet op Italiaanse bodem. "Dan zal ik het rondeboek eens bekijken om in te schatten welke kansen er zijn."

Dat die er voldoende komen, gelooft de geblokte Brabander zeker. "Omdat ik bergop goed meekom, creëer ik zelf extra kansen. Aankomsten die normaal niet voor mij weggelegd zijn, kan ik nu aan. Zoals die dag in Duinkerken toen ik werd geklopt door Rous. Een hele lastige finish, waarbij ik te veel op Jalabert zat te letten. Stom, een gemiste kans. Extra vervelend, omdat ik zo tegen die overwinning zit aan te hikken."

De komende weken moet Blijlevens in zijn eentje de Nederlandse eer hooghouden op het Apennijnse schiereiland. "Maakt mij niet zoveel uit. Zelf moet ik gewoon zorgen dat ik goed presteer, of ik nou de enige ben of niet. Er zullen daarom wel minder Nederlandse journalisten zijn." Onder het motto 'vrij van pers is vrij van stress' prijst de oud-TVM'er zich ergens gelukkig met het gebrek aan landgenoten de komende drie weken. "Als ik slecht rijd, is dat een voordeel; als ik goed rijd een nadeel."

Ook het succesvolle voorjaar van Lotto neemt wat druk van Blijlevens' schouders. De buitenwereld lijkt zich daarom drukker te maken om zijn uitslagen dan de sprinter zelf. "Toch maak ik me er zelf ook wel druk om hoor, dat kan ik niet ontkennen. Het is wel zo dat ik alles makkelijker relativeer. Bij de pakken neer gaan zitten, heeft geen zin. In dat opzicht ben ik minder gestresst dan vorig jaar. Nu komen echter de rondes waarvoor ze me hebben aangetrokken. Ik besef dat ik dat zal moeten waarmaken."

Inzetten op een aantal ritzeges in de Giro en Tour zul je Blijlevens niet horen doen. "Eerst maar weer eens laten zien dat ik überhaupt nog kan winnen." Als de paarse puntentrui ter sprake komt, kan de sprinter een glinstering in zijn ogen echter niet onderdrukken. "Daar zit ik wel aan te denken, ja. Daarvoor moet je eigenlijk wel minimaal één ritje winnen en ook de andere etappes moet je meedoen om de zege. In mijn achterhoofd heb ik dat wel als doel. Al blijft het belangrijkste doel een etappe te winnen. Zoals ik nu rij, moet het eerdaags beginnen te lopen. En als het eenmaal loopt, dan blijft het lopen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 16 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.