Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 16 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Kamer snapt niets van
weggooien NS-akkoord

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Minister Netelenbos (Verkeer) moet de Kamer vóór vanmiddag laten weten waarom de NS-directie het akkoord over het nieuwe dienstrooster na het afhaken van de FNV in de prullenbak heeft gegooid.

"De Kamer maakt zich zorgen en begrijpt de gang van zaken niet. Daarom willen wij ook opheldering van de minister over haar uitroep dat zij verder geen mogelijkheden ziet om het probleem op te lossen", aldus voorzitter Leers (CDA) namens de vaste Kamercommissie. De PvdA-bewindsvrouw noemde de gang van zaken binnen de FNV gisteren tragisch voor de vakbond.

Als de brief van de minister binnen is, beslist de commissie vrijwel zeker dat zij een debat wil voeren met Netelenbos over de laatste ontwikkelingen in de spoorcrisis.

De Kamerleden toonden gisteren geen enkel begrip voor de FNV-bond, die als enige partij het akkoord heeft verworpen, maar ook de rigoureuze opstelling van de NS-directie wekte onbegrip.

"Ik zou me drie keer bedenken voor je een akkoord weggooit dat ook met anderen is afgesloten", zei PvdA-Kamerlid Van Gijzel, die het ook vreemd vindt dat de NS nu teruggrijpt op het basisakkoord 1999, dat niet alleen door de FNV, maar ook door de VVMC is afgewezen. "Nu was maar één partij niet akkoord."

VVD-Kamerlid Hofstra haalt uit naar de FNV. "Het is zo'n kleine groep die nu dwarsligt. Je kunt je daardoor juist afvragen of het nieuwe dienstrooster wel een probleem is." Hij snapt niet waarom de minister vindt dat NS het initiatief moet nemen om de gesprekken weer op gang te krijgen. "Wie breekt, betaalt. De FNV is aan zet", aldus Hofstra.

CDA-Kamerlid Reitsma vindt dat minister Netelenbos het initiatief moet nemen om het akkoord zonder de FNV toch uit te voeren. Hij noemt het "belachelijk" dat de FNV door de knieën is gegaan voor een kleine meerderheid die het akkoord afwijst, terwijl slechts 10% van de leden heeft gestemd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 16 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.