Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 16 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Financiële consument krijgt stok aangereikt

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Consumenten kunnen verzekeraars, banken en beleggingsinstellingen binnenkort makkelijker ter verantwoording roepen als het financiële product dat zij hebben gekocht niet voldoet aan hun verwachting. Dit stellen de gezamenlijke waakhonden van financiële instellingen, die zich hebben verenigd in de Raad van Financiële Toezichthouders (RFT).

Volgens RFT-bestuurder Arthur Docters van Leeuwen, in het dagelijks leven toezichthouder op beleggingsinstellingen, wordt de civiele aansprakelijkheid van de financiële ondernemingen begin volgend jaar aangescherpt met de invoering van de zogeheten 'financiële bijsluiter'. In dit document moet de verzekeraar of bank in kwestie in heldere taal aangeven wat het product precies inhoudt en welke financiële risico's de klant loopt bij aanschaf. Tot nu toe blijft het ook vaak onduidelijk wie aansprakelijk gesteld kan worden bij klachten: producent of verkoper. Straks staat dit allemaal zwart op wit.

Opmerkelijk is dat de financiële instellingen zelf mogen bepalen welke informatie zij over het product in de bijsluiter zetten. De RFT toetst de informatieverstrekking slechts achteraf. De toezichthouder zegt niet te verwachten dat banken en verzekeraars de grenzen van het wettelijk toelaatbare gaan opzoeken. Wie dat toch doet, wordt onherroepelijk terechtgewezen. "Degene die in de bijsluiter het risico anders weergeeft dan het in werkelijkheid is, wens ik veel succes bij de civiele rechter", aldus Docters van Leeuwen. Volgens de toezichthouder zijn de diverse klachtencommissies van de financiële instellingen bovendien snel geneigd bij twijfel de klant gelijk te geven.

De financiële bijsluiter zou eigenlijk dit jaar reeds ingevoerd worden, maar de toezichthouders hadden grote moeite om vast te leggen hoe het document er precies uit moet gaan zien. Komende zomer moeten de voorschriften voor de bijsluiter wettelijk vastgelegd worden, maar de RFT is er nog altijd niet uit.

Enkele prototypes van de bijsluiter zijn in de afgelopen maanden voorgelegd aan een consumentenpanel. De uitkomsten waren divers: "Sommigen reageerden geïrriteerd. Zij wilden niet gestoord worden met informatie die ze al kenden. Anderen realiseerden zich pas na lezing van de bijsluiter welk product zij in het verleden hadden aangeschaft", aldus Witteveen.

"We twijfelen nu nog tussen een eenvoudig document dat wellicht de nodige nuances mist, en een wat uitgebreidere variant waarbij we het risico lopen dat het weer te ingewikkeld is voor de gemiddelde consument", zegt RFT-bestuurder Dirk Witteveen (voorzitter van de Pensioen- en Verzekeringskamer).

Komende juli moeten de toezichthouders definitief advies over de bijsluiter uitbrengen aan minister Zalm van Financiën




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 16 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.