Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 16 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  FED verlaagt rente opnieuw met half procent

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - Het eind van de rentedalingen in de VS is voorlopig nog niet in zicht. De Federal Reserve, het stelsel van centrale banken, besloot de rente gisteravond opnieuw met een half procent te verlagen om een economische recessie te voorkomen. Het belangrijkste rentetarief, de federal funds rate, is daarmee omlaaggebracht naar 4%.

In een verklaring liet de Fed weten dat verdergaande renteverlagingen waarschijnlijk in het verschiet liggen. De centrale bankiers blijven uiterst bezorgd over de economische terugval en staan klaar om opnieuw in actie te komen.

De Fed houdt vooralsnog vast aan het agressieve rentebeleid en is niet bevreesd voor een als gevolg daarvan mogelijk op hol slaande economie en stijgende inflatie. Dat gevaar is volgens de Fed niet aanwezig. Analisten verwachten dat bij de eerstvolgende beleidsvergadering van eind juni de rente verder omlaag wordt geschroefd naar 3,75%.

Op de effectenbeurs van New York werd het rentebesluit met gemengde gevoelens ontvangen. De Fed handelde conform de verwachtingen op Wall Street, de verlaging was al grotendeels in de koersen verdisconteerd. De toonaangevende Dow Jones index sloot ... punten op ... en de Nasdaq-index van technologiefondsen eindigde ... punten op ...

Sinds begin januari dit jaar heeft de Fed nu in vijf achtereenvolgende stappen, telkens met 50 basispunten, de rente omlaaggebracht met in totaal 2,5% om de stagnerende Amerikaanse economie nieuw leven in te blazen. Het gaat volgens economen om het krachtigste optreden van de centrale bank sinds de recessie van de jaren tachtig.

Tot twee keer toe werden de financiële markten in de afgelopen maanden verrast door een tussentijdse verlaging. De laatste rente-surprise kwam vorige maand, toen Fed-voorzitter Alan Greenspan voor het eerst flink onder vuur kwam te liggen wegens zijn vermeende gebrek aan daadkracht.

De monetaire versoepeling heeft tot nog toe weinig effect gehad op de industriële sector. Terwijl de consumentenuitgaven onlangs flink zijn gestegen, nemen de bedrijfsinvesteringen nog steeds af. Deze week werd bekend dat de industriële productie voor de zevende achtereenvolgende maand is gedaald, waarbij vooral de aanhoudende zwakte in de hightech-sector opvalt. De tegelijkertijd stijgende werkloosheid heeft vragen opgeroepen over het beleid van de Fed.

Greenspan heeft altijd volgehouden dat de economie pas echt in de gevarenzone komt wanneer de consumenten de hand op de knip houden en daarvan lijkt vooralsnog geen sprake. "Toch blijft de aanhoudende zwakte bij de producenten een punt van zorg voor de Fed", constateert econoom Daine Swonk van Bank One.

De Fed moet volgens Swonk wel voorzichtig blijven opereren: "Te veel olie op het vuur leidt tot een uitbarsting van inflatie." De meeste analisten verwachten dat de Fed in de tweede helft van het jaar aan de zijlijn zal blijven staan. Dat vooruitzicht leidt tot een enigszins nerveuze stemming op de markten, waar men niet al te veel impulsen verwacht van de mega-belastingverlaging van president George W. Bush.

Tegelijkertijd houden sommigen in de financiële wereld, vooral op de obligatiemarkt, voorzichtig rekening met toenemende inflatie, waardoor de rente weer zou moeten worden verhoogd om oververhitting van de economie te voorkomen. William Ford, voormalig Fed-bestuurder in Atlanta, vermoedt dat Greenspan zich gaandeweg toch meer zorgen gaat maken over het inflatiespook. "Er is duidelijk sprake van een zekere inflatoire pressie, die later dit jaar voor problemen kan zorgen", aldus Ford. "Zo'n vaart zal het niet lopen", verwacht econoom Swonk. "Maar als de renteverlagingen in dit tempo doorgaan en inflatie inderdaad weer de kop opsteekt, vrees ik dat de rente volgend jaar rond deze tijd weer in de lift zit."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 16 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.