Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 16 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Beurs beleeft rustige dag
   
 

AMSTERDAM - Geen vuurwerk gisteren op Beursplein 5. Beleggers hielden hun kruit droog in afwachting van het rentebesluit van de Fed in de Verenigde Staten. De AEX eindigde, na eerder iets in het rood te hebben gestaan, met een kleine plus van zo'n 3 punten op 590,29, een winstje van 0,5%. Dit was met name te danken aan stabiele fondsen als Wolters Kluwer, Hagemeyer en Numico.

Handelaren hadden bij de lage omzetten gisteren bijzonder weinig te doen op de beursvloer. "Een prachtig moment om je bureau eens op orde te brengen", vatte één de dag droog samen.

Bij de hoofdfondsen sprong vooral Wolters Kluwer in het oog. De uitgever won 3,4% op EUR32,28. Voedingsmiddelenconcern Numico volgde met een winst van 2,2% op EUR46,15. Handelshuis Hagemeyer dikte met hetzelfde percentage aan en noteerde aan het eind van de dag EUR25,50.

Ahold meldde gisteren over het eerste kwartaal van 2001 een omzetstijging van 65,8% tot EUR18,2 miljard. Dat is vooral aan overnames te danken, de autonome omzetgroei bedroeg namelijk 7,4%. Het aandeel steeg licht met 1,3% naar EUR35,95. Beleggers hadden van het sterk groeiende Ahold kennelijk niet veel anders verwacht.

Philips was gisteren het enige techfonds dat vrolijk met de defensieve waarden mee marcheerde. Het elektronicaconcern dikte bijna vier eurodubbeltjes aan en sloot op EUR36,19 (1,1%) hoger. De rest van de techsector bleef sterk achter, met in de achterhoede kabelaar UPC.

UPC gleed 5,4% in koers weg naar een niveau van EUR6,68. Oorzaken: tegenvallende omzetgroei en een stagnerend aantal nieuwe abonnees. En ook de verliescijfers blijven oplopen. De eerste drie maanden van het jaar maakte het kabelbedrijf netto EUR556 miljoen verlies, EUR90 miljoen meer dan dezelfde periode vorig jaar. Vóór afschrijvingen is het verlies 'slechts' EUR61 miljoen en dat viel de meeste analisten mee. Ze hadden hier hogere verliezen verwacht.

"Het is bij UPC eigenlijk niet veel erger geworden," zo duidde een analist de resultaten. Volgens hem is de beroerde schuldenpositie van de kabelaar veel zorgwekkender.

Ook Getronics, ASM Lithography en KPNQwest bevonden zich in de AEX-achterhoede. Getronics verloor 3,2% op EUR5,83, KPNQwest 2,9% op EUR12,67 en ASM Lithography ten slotte, 2,5% op EUR27,60. ASML kondigde bezuinigingen aan. Bij het recent aangekochte Silicon Valley Group schrapt het bedrijf 10% van het werknemersbestand.

Bij de middelgrote fondsen trok Laurus kopers. De supermarktketen gaat met een gemoderniseerde Konmar-formule de strijd aan met grote concurrent Albert Heijn. Die ambities wekken kennelijk vertrouwen: Laurus steeg 11,5% naar EUR7,25.

Ook Versatel deed het goed. Het telecom- en kabelbedrijf zette een koerswinst neer van 4,1% op EUR5,33. Vedior en CSM volgden op de voet met een aanwas van 1,9%. De Midkap-index kwam daarentegen nauwelijks van zijn plaats. Met een slotstand van 589,85 werd een fractioneel winstje geboekt van 0,07%. Dat was met name te wijten aan de sterke dalers op de Midkap.

Automatiseerder Unit 4 Agresso daalde 5,2% naar EUR35. Libertel schoffelde 4,1% omlaag (EUR11,70), zij aan zij met Randstad dat eindigde op EUR14,15. Buhrmann, dat gisteren de koop afrondde van een distributie- divisie van US Office Products Company, sloot 3,5% lager op EUR18,13. Een andere sterke daler was projectontwikkelaar Amstelland. Het bedrijf meldde gisteren nabeurs een tegenvallende opbrengst uit de verkoop van de winkels van Gamma en Karwei.

De verkoopprijs die eerder met koper CVC Capital Partners was overeengekomen, daalt met circa 5% tot ƒ1,9 miljard. Vervelend nieuws voor beleggers die een belangrijk deel van de opbrengst in de vorm van dividend krijgen. De aandeelhouders krijgen nu geen ƒ20,90 per aandeel, maar ƒ19,80. Het aandeel daalde gisteren met vier eurodubbeltjes naar EUR15,65 en dat is 2,5% minder.

Op de lokale markt meldde ingenieursbureau Arcadis het verlies van vijftig arbeidsplaatsen na tegenvallers bij de afdeling die voor gemeenten eigen woningen taxeert en de bezwaarschriften afhandelt. Het eerste kwartaal van 2001 boekte het bureau echter een nettowinst van EUR3,6 miljoen, 11% hoger dan in het jaar ervoor. De koers van het aandeel steeg 1,6% naar EUR9,75.

ICT-dienstverlener Nedgraphics liet maandagavond nabeurs weten dat de hele raad van commissarissen per direct is opgestapt en moest dat gisteren bezuren met een koersverlies van 4% op EUR9,50.

Manno van den Berg



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 16 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.