Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 16 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Pensioenpot Shell verliest fors op aandelenbelangen

Van een onzer verslaggevers

   
 

DEN HAAG - Waar de meeste Nederlandse pensioenfondsen niet meer dan 50% van hun pensioenpot in aandelen beleggen, zit het Shell Pensioenfonds met 65% veel hoger. Deze strategie, in 1999 nog lucratief, heeft over 2000 een negatief rendement van 3,7% opgeleverd. Het fonds blijft echter op aandelen vertrouwen: in 2001 wordt er zelfs 69% van het pensioenvermogen in gestoken.

Het Shell-fonds, op 31 december 2000 goed voor een pensioenvermogen vanEUR13,5 miljard, verloor vorig jaar 6,5% op de gekochte aandelen. De obligaties in portefeuille leverden een positief rendement van 7,3%, het vastgoedbezit kwam zelfs tot 16,8%.

Het fondsbestuur blijft echter geloven in aandelen. Op lange termijn zouden die meer opleveren dan onroerend goed of obligaties. De komende twee jaar gaat het fonds de belangen in vastgoed (nu 10% van het vermogen) afbouwen. Het geld gaat naar aandelen en obligaties, aldus een woordvoerder gisteren. Gemeten over de afgelopen vijf jaar bedraagt het jaarlijkse rendement van het Shell Pensioenfonds 15,4%. Het gemiddelde pensioenfonds zit op 12,3%.

Met het omvangrijke aandelenbezit behoort het pensioenfonds van Shell tot de frontrunners in Nederland. De meeste andere fondsen zijn voorzichtiger vanwege het hoge risico, al is het wel de trend om het percentage aandelen te verhogen. Een wettelijk maximum is er niet.

De Pensioen- en Verzekeringskamer toetst achteraf het beleggingsbeleid van de pensioenfondsen. De toezichthouder weegt de genomen risico's af tegen de huidige en toekomstige verplichtingen (uitkeringen). "Hoe hoger het percentage in risicovolle beleggingen zoals aandelen, des te hoger het weerstandsvermogen moet zijn. We willen dan wat vlees op de botten zien. Dit wordt per pensioenfonds bekeken", aldus een woordvoerder van de toezichthouder.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 16 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.