Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 16 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Minder inbraken
België sinds
grenscontrole mkz

door Fred Pruim

   
 

ESSEN (België) - Het aantal inbraken in de Belgische grensgemeenten is opmerkelijk sterk gedaald sinds de Belgische politie in verband met de mkz-crisis strenge grenscontroles houdt en zelfs grensovergangen geheel blokkeert.

Daaruit concludeert de politie dat veel inbrekers in het noordelijk deel van België, opereren vanuit Nederland.

Dat stelt politiecommissaris G. Verstraete uit Essen. "Exacte cijfers ontbreken nog, maar sinds de invoering van de extra controles valt ons op dat we dagelijks veel minder meldingen binnenkrijgen van woninginbraken dan voor die tijd."

De Belgische politie houdt al ruim een maand de grenzen met ons land strenger in de gaten. Bij de grote grensovergangen zijn politieposten ingericht en de kleinere grensovergangen zijn afgesloten voor het verkeer door hekken, containers, autowrakken of hopen zand. Commissaris Verstraete, die in de korpsleiding zit van de politieregio Essen-Kalmthout-Wuustwezel, controleert met zijn korps dagelijks drie grote grensovergangen, waaronder de wegen van en naar Roosendaal en Breda.

Vluchtweg

Volgens Verstraete hebben andere politieregio's, waar eveneens strenger wordt gecontroleerd, dezelfde ervaringen. "Wij zijn er in onze regio altijd van uitgegaan dat de hier actieve bendes opereerden vanuit Antwerpen. Nu lijken de inbrekers dus vanuit Nederland te komen. Natuurlijk kan de grens ook louter een vluchtweg zijn om snel uit het zicht van de Belgische politie te raken. Uiteindelijk komen de criminelen dan wellicht weer via een andere weg terug in Antwerpen."

De grensblokkades en -controles worden waarschijnlijk op 18 mei opgeheven. "We zien reikhalzend uit naar deze datum. Ten eerste omdat het personeel dan weer voor andere dingen kan worden ingezet, ten tweede omdat we dan kunnen zien of die bewaking daadwerkelijk de oorzaak is van het teruglopend aantal inbraken."

De politie heeft niet de indruk dat ook de smokkel van drugs naar België is afgenomen. Op veel plaatsen kan de grens gewoon te voet worden overgestoken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 16 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.