Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 16 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Lubbers doet goede
zaken in Den Haag

door Guido van de Kreeke

   
 

DEN HAAG - Oud-premier Ruud Lubbers is door minister-president Wim Kok met alle egards in zijn Torentje ontvangen. Lubbers, thans VN-Hoge Commissaris voor de vluchtelingen, deed goede zaken in dit kamertje, waar hij zelf twaalf jaar de scepter zwaaide.

Premier Kok beloofde hem ruime medewerking in zijn nieuwe functie, waarin hij als Nederlander ook de naam van ons land hooghoudt.

Waardering

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 24kb)
Wim Kok ontvangt Ruud Lubbers.
Tijdens het overleg, waaraan ook minister Herfkens van Ontwikkelingssamenwerking en staatssecretaris Kalsbeek van Justitie, die asielzaken in haar portefeuille heeft, deelnamen, sprak premier Kok grote waardering uit voor de voortvarende wijze waarop Lubbers het internationale vluchtelingenprobleem aanpakt.

De Hoge Commissaris krijgt op zijn hoofdkwartier in Genève extra Nederlandse stafmedewerkers om optimaal te kunnen werken. Lubbers noemde naast Nederland de VS en Japan de grote donoren van zijn organisatie, maar hij verweet vooral "de EU als geheel" het er ernstig bij te laten zitten.

Ten aanzien van het asielzoekersprobleem, waar ook ons land mee wordt geconfronteerd, zei hij: "Niet iedereen die zich als asielzoeker aanmeldt, is vluchteling. Onze rol is behulpzaam te zijn bij het schiften. Wij willen de echte vluchtelingen beschermen."

Opvang

Hij vatte zijn doelen als volgt samen: "Zorgvuldige afwikkeling hier. Waar mogelijk opvang nog in eigen regio. En aanpakken van de oprukkende criminaliteit rond mensentransporten."

De Hoge Commissaris is een aantal dagen in Nederland om organisaties en personen die zijn directe achterban vormen, nauwer aan zich te binden.

Zo discussieerde hij gisteren in de Beurs van Berlage op een bijeenkomst die werd georganiseerd door elf grote hulporganisaties, waaronder Artsen zonder Grenzen en Vluchtelingenwerk Nederland, ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het VN-Vluchtelingenverdrag.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 16 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.