Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 16 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  PvdA wil Koninklijk
huis gaan inkrimpen

door Alexandra van den Bos

   
 

DEN HAAG - De PvdA vindt dat het aantal leden van het Koninklijk Huis in de toekomst beperkt moet worden. Alleen afgetreden staatshoofden, hun echtgenoten, het huidige staatshoofd en zijn gezin en de directe erfopvolger mogen lid blijven van het Koninklijk Huis, zo vindt PvdA-Kamerlid Rehwinkel. D66-fractievoorzitter De Graaf heeft daar eerder op aangedrongen.

Mocht prins Willem-Alexander de troon bestijgen, dan zouden alleen zijn directe erfopvolger prins Johan Friso, diens eventuele toekomstige echtgenote en kinderen het lidmaatschap van het Koninklijk Huis mogen behouden.

De familielijn van prins Constantijn, die eind deze week in het huwelijk treedt met Laurentien Brinkhorst en die ook grondwettelijk erfopvolger is, zou als het aan de PvdA ligt niet meer aan het Koninklijk Huis verbonden moeten worden.

PvdA'er Rehwinkel vindt het huidige aantal van vijftien leden en straks zeventien na de toetreding van Laurentien en Máxima veel te veel. Bovendien verwacht hij niet dat dit aantal in de toekomst zal afnemen. "Al deze personen vallen onder de ministeriële verantwoordelijkheid, maar het is ondoenlijk om voor zo'n groot aantal die verantwoordelijkheid ook goed te dragen", aldus Rehwinkel.

Volgens de sociaal-democraat kan in de toekomst altijd nog besloten worden om het aantal leden van het Koninklijk Huis uit te breiden, mocht dat nodig zijn.

"Mocht prins Friso onverhoopt zijn broer Willem-Alexander in de toekomst als koning moeten opvolgen, dan kan zijn directe erfopvolger, in dat geval prins Constantijn en diens familie, altijd weer tot het Koninklijk Huis worden toegelaten", aldus Rehwinkel.

Zodra prins Willem-Alexander de troon bestijgt, behoren de kinderen van prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven straks niet meer tot het Koninklijk Huis. Maar daar staat tegenover dat de broers van de nieuwe Koning, de prinsen Constantijn en Friso, en hun toekomstige echtgenoten en kinderen wel tot het koningshuis blijven behoren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 16 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.