Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 16 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Grenspompen zien
alle klanten naar
Duitsland pendelen

Van onze correspondent

   
 

GLANERBRUG - Nederlandse tankstations in de grensstreek met Duitsland zitten met de handen in het haar. Vanwege de hoge prijzen van de benzine in ons land, is de klandizie voor hen minimaal. Stuk voor stuk tuffen de Nederlandse automobilisten hen voorbij en proberen het een stukje verderop in Duitsland.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 25kb)
Lagere prijzen bij tankstations over de grens. (Foto: ANP)
Mevrouw Smit van tankstation Gerrit Smit in Glanerbrug is de moed zo langzamerhand in de schoenen gezonken. "We zitten op een afstandje van net 10 kilometer van het dichtstbijzijnde Duitse tankstation, De meesten willen best even een stukje verder rijden om goedkoper uit zijn. Dat ze hun 'winst' eigenlijk gewoon 'verrijden' doordat ze meer kilometers maken om bij de pomp te komen, lijken ze niet door te hebben. Wij zijn een BIM-tankstation en zitten nu op 2,77 gulden per liter", aldus mevrouw Smit.

Haar Duitse collega van de Aviapomp in Gronau zit op 2,09 Duitse marken per liter dat komt neer op ongeveer ƒ2,35. Dat is toch een verschil van dik veertig cent per liter. En daar hebben Nederlanders graag een blokje om voor over.

Eigenaar Lothar Schuurmann van een tankstation in het vlak over de grens gelegen Uelsen kan er over mee praten. "We hebben het een tijdje rustiger gehad om dat de dichtstbijzijnde grensovergangen dicht zaten in verband met mkz. Maar nu het weer wat soepeler wordt allemaal krijgen we weer erg veel klanten uit Tubbergen maar ook uit Kloosterhaar en Hardenberg. Ik zit momenteel op een omgerekende literprijs van ƒ2,43."

Volgens brancheorganisatie Bovag wordt de kans op een uittocht van Nederlandse 'tanktoeristen' steeds groter. "Het prijsverschil groeit steeds meer doordat in Duitsland een prijzenoorlog woedt. Ook zijn de accijnzen daar veel lager dus het is logisch dat het goedkoper is. Wij pleiten bij de overheid voor een verlaging van de accijnzen. Voor iedereen heeft dat voordelen zoals voor de tankstationeigenaar, de overheid zelf immers er blijven meer mensen in Nederland tanken in plaats van Duitsland en natuurlijk voor de consument", aldus woordvoerster Gwen Jansen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 16 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.