Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 1 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Uitverkoop in Oost-Europa
gaat KPN weinig opleveren

Van onze correspondent

   
 

BOEDAPEST - KPN zal grote problemen hebben om haar marktaandelen in telecommunicatiebedrijven in Tsjechië en Hongarije snel te verkopen. En wordt er toch verkocht, dan zal de opbrengst flink tegenvallen. Financiële analisten in Praag en Boedapest verwachten dit.

Het telecombedrijf is gedwongen tot de verkoop van haar belangen in het Tsjechische Cesky en het Hongaarse Pantel en Pannon GSM om daarmee deels af te komen van de torenhoge schuldenlast van EUR21,9 miljard.

KPN had geen ongelukkiger moment kunnen kiezen voor tot de verkoop. Anders dan in de afgelopen jaren is er in landen van voormalig communistisch Oost-Europa sinds een klein jaar zowel sprake van verminderde internationale belangstelling in de telecomsector als wel van een terughoudendheid bij de diverse overheden de resteren belangen in de deels geprivatiseerde staatsondernemingen te verkopen.

Dat laatste heeft, waar het om telecommunicatie gaat, te maken met het feit dat op de wereldmarkt beduidend lagere bedragen worden neergeteld voor vergunningen en concessies. Overheden, die zichzelf al hadden rijk gerekend, lijken nu pas op de plaats te willen maken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 28kb)
De verkoop in Hongarije en Tsjechië moet KPN afhelpen van haar torenhoge schuldenlast. (Foto: ANP)
Voor KPN evenwel speelt vooral een rol dat het aantal gegadigden op de Oost-Europese communicatiemarkt aan het verminderen is. "Er is sprake van een uitdunning. In het begin wilde iedereen hier meespelen en een aandeel in de markt verwerven. Aan die versplintering begint een einde te komen, wat ook betekent dat degenen die nu verkopen, zoals KPN, met minder genoegen zullen moeten nemen", aldus een telecommunicatie expert in Hongarije.

Dat constateert ook Elek Straub, de bestuursvoorzitter van het Hongaarse Matav, dat in handen is van Deutsche Telekom. Straub voorspelt dat Deutsche TeleKom en het Franse Vivendi in ieder geval in Hongarije met de buit zullen gaan strijken. Die verenging van de concurrentie heeft natuurlijk een prijs, die waarschijnlijk door KPN bij de verkoop van de Hongaarse belangen zal moeten worden betaald.

KPN heeft in Hongarije een aandeel van 44,6% in Pannon GSM, de tweede mobiele telefonie provider in Hongarije en 75,2% in Pantel, een telecommunicatiebedrijf dat hoofdzakelijk het bedrijfsleven bedient. Beide bedrijven floreren en volgens marktkenners heeft Vivendi wel belangstelling om met KPN te praten over Pannon GSM. Deutsche Telekom is feitelijk al de marktleider in Hongarije, omdat de grootste GSM-firma, Westel, een volle dochter is van Matav. Vooralsnog worden alleen het Noorse Telenor en British Telecom genoemd als gegadigden voor de overname van Pantel, een onderneming waar KPN vorig jaar nog juist grote investeringen in heeft gedaan.

In Tsjechië heeft KPN via een joint venture met Swisscom een belang van 27% in Cesky Telecom, de Tsjechische PTT. De verkoop zou KPN ongeveer EUR700 miljoen moeten opleveren, maar is voor een deel afhankelijk van de bereidheid van de Tsjechische regering tot verdere privatisering van dit staatsbedrijf. Nog heeft de staat 51% van de aandelen in handen en recente politieke veranderingen in Praag wijzen erop dat de regering met de privatisering en verdere liberalisering van de telecommarkt een pas op de plaats wil maken.

Dat betekent, dat het KPN belang in Cesky voorlopig minder interessant is voor gegadigden, onder meer Deutsche Telekom. Pas bij een verdere uitverkoop van het staatsbedrijf krijgt het KPN belang een meerwaarde, die ook voor het financieel benarde bedrijf extra geld kan opleveren bij de verkoop.

Er lijkt niet alleen in Tsjechië en Hongarije sprake te zijn van te hooggespannen verwachtingen op het gebied van de modernisering van de telecommunicatie in Oost-Europa. KPN heeft al eerder naast kennelijk interessante deals gegrepen in Slowakije en Bulgarije.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 1 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.