Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 1 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Wahid opnieuw berispt

Van onze speciale verslaggever

   
 

JAKARTA - Het Indonesische Huis van Afgevaardigden (DPR) heeft president Abdurrahman Wahid gisteren voor de tweede keer een berisping gegeven vanwege diens betrokkenheid bij twee corruptiezaken. De 60-jarige president, die elke schuld steeds heeft ontkend, krijgt 30 dagen om te reageren.

Met de vermaning heeft het parlement opnieuw een stap gezet op een weg die nog deze zomer naar Wahids afzetting kan leiden. Zo'n tien- tot vijftienduizend in oorlogskleuren beschilderde aanhangers van Wahid trokken gisteren van het nationale monument naar het parlementsgebouw in Jakarta. Halverwege lieten zij zich echter overreden terug te keren. De demonstratie verliep ook verder vreedzaam.

Wanneer Wahids reactie even onbevredigend wordt geacht als zijn antwoord op de eerste parlementaire vermaning van 1 februari zal de DPR vermoedelijk een speciale zitting van de Raadgevende Volksvergadering (MPR) vragen. Deze vergadering, bestaande uit de DPR en 200 vertegenwoordigers van regionale bestuursorganen en beroepsgroepen, heeft het recht Wahid af te zetten. Volgens de grondwet wordt hij opgevolgd door de vice-president, in dit geval Megawati Soekarnoputri, dochter van president Soekarno, de oprichter van de Republiek Indonesië.

Alibi

Overigens is de beschuldiging van corruptie eerder een alibi dan de aanleiding voor de lopende procedure tegen Wahid. Een grote meerderheid in het parlement heeft namelijk genoeg van Wahids grillige regeerstijl.

In de 18 maanden, die hij in het ambt heeft doorgebracht, heeft de president niets gedaan om de economische situatie te verbeteren. Ook steunt Indonesië onder inflatie, onveiligheid en chaos, dreigt het land uiteen te vallen en tiert de corruptie even welig als onder zijn voorgangers.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x292, 24kb)
Met schilden over hun hoofd schuilen politieagenten in de Indonesische hoofdstad Jakarta voor een tropische regenbui. Ruim tienduizend aanhangers van president Wahid waren de straat opgegaan om het staatshoofd te steunen. Wahid kreeg gisteren een tweede berisping van het parlement vanwege twee corruptieschandalen. (Foto: AP)
Alle partijen, met uitzondering van de militairen, die zich niet in de politiek wensen te mengen, een kleine moslimpartij en van Wahids eigen PKB, stemden gisteren voor de tweede berisping.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 1 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.