Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 1 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  VN-aanklager wil
eigen recherche

Van onze correspondent

   
 

BELGRADO - Carla del Ponte, de hoofdaanklager bij het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag, wil een eigen detectiveteam om oorlogsmisdadigers in voormalig Joegoslavië op te sporen. Een eigen recherche acht zij noodzakelijk nu zowel de NAVO-troepen in Bosnië en de lokale autoriteiten hun best niet doen om oorlogsmisdadigers in de kraag te vatten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x284, 11kb)
Carla del Ponte
...stroomversnelling... (Foto: AP)
Del Ponte heeft zich er al vaker over beklaagd, dat zij onvoldoende medewerking krijgt en verzuchtte onlangs in Bosnië dat "als Karadzic en Mladic nog vrij rondlopen, dat komt omdat niemand naar ze op zoek is." "Ik heb de indruk dat de NAVO-troepen zich niet kwijten van hun plicht de verdachten te arresteren", herhaalde zij die terechtwijzing gisteren in een interview met de Zwitserse krant Le Temps.

In dat vraaggesprek onthulde Del Ponte onlangs aan haar superieuren de oprichting van een opsporingsteam te hebben voorgesteld. Een antwoord heeft zij nog niet gekregen. Een dergelijke groep assisteert, met succes, het Rwanda-Tribunaal en Del Ponte ziet geen reden om niet ook een club Balkan-jagers in het leven te roepen.

"Een dergelijke aanpak zal ertoe leiden dat "het aanpakken van oorlogsmisdaden in een stroomversnelling kan komen", aldus Del Ponte.

Het operatieterrein van deze moderne 'nazi-jagers' zou vooral het Servische deel van Bosnië en Servië zelf moeten zijn. De autonome Servische republiek in Bosnië weigert nog steeds jacht te maken op de Bosnische Serviërs Karadzic en Mladic, de meest gezochte oorlogsmisdadigers van de Balkan. Beiden verschuilen zich in het Servische deel van Bosnië, waar de NAVO-troepen weinig activiteiten ondernemen hen op te sporen.

Pogingen van Del Ponte, maar ook van de VN-bestuurder van Bosnië, Wolfgang Petritsch, de Servische deelregering in Banja Luka tot grotere actie aan te sporen, hebben tot nu toe niets uitgehaald.

Een gefrustreerde Petritsch haalde recentelijk fel uit naar de Bosnisch-Servische regering. "Doe eens wat. Pak ze op, u weet waar ze zitten." Steeds weer kregen Del Ponte en Petritsch de verzekering van de autoriteiten in de deelrepubliek, dat men met het Tribunaal wil meewerken, maar veel heeft dat nog niet opgeleverd.

Weigering

Een dergelijke weigerachtigheid was aanvankelijk ook schering en inslag bij de nieuwe machthebbers in Servië, maar daarin is inmiddels verandering gekomen, zei Del Ponte gisteren. Nu is zij gematigd positief over de houding van Belgrado, al drong zij gisteren weer aan op een onmiddellijke uitlevering van Slobodan Milosevic, de voormalige Joegoslavische president, die sinds 1 april in hechtenis is in afwachting van een binnenlands proces wegens corruptie. Zijn voorarrest werd gisteren met twee maanden verlengd.

Del Ponte's recherche zou ook met de Joegoslaven moeten gaan samenwerken, als het team tot stand zou komen. Ook in het geval van Joegoslavië zouden de speurneuzen van het Tribunaal niet zelf arrestaties verrichten, maar daartoe de hulp inroepen van het leger of de politie, zoals zij ook zouden doen in Bosnië, waar de NAVO-troepen SFOR dan de aanhoudingen moeten blijven verrichten.

Met zo'n eigen politiekorpsje zou het Tribunaal bij de opsporing van gezochte oorlogsmisdadigers niet langer louter afhankelijk zijn van anderen. Zodra een verdachte zou zijn opgespoord, zou het voor de NAVO-troepen of de lokale overheden onmogelijk zijn niet tot een arrestatie over te gaan zonder zelf in het beklaagdenbankje te worden gezet.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 1 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.