Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 1 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Doden bij betoging in Manila voor Estrada
   
 

MANILA - Zeker een agent en een betoger zijn gisteren omgekomen tijdens een betoging in de hoofdstad Manila waarbij 20.000 Filippijnen de vrijlating eisten van ex-president Joseph Estrada. Ook zouden er een flink aantal gewonden zijn gevallen. Estrada werd vorige week aangehouden op verdenking van corruptie.

De agent zou gedood zijn door een pijl die met een slinger naar hem was gegooid. De politie vuurde waarschuwingsschoten af en gebruikte traangas. Zeven betogers zouden door geweervuur gewond zijn geraakt.

Met behulp van een vuilniswagen doorbraken de betogers een eerste linie van politieagenten, die zich met achterlating van hun plastic schilden uit de voeten maakten. Een deel van de ongeveer 20.000 betogers raapte de schilden op en drong gewapend met stokken door een tweede en vervolgens een derde linie van agenten, totdat ze bij de Mendiola-brug naar het paleis stuitten op een kordon van zwaarbewapende agenten.

De autoriteiten zijn ervoor beducht dat 1-mei-bijeenkomsten waar mogelijk meer dan een miljoen mensen op afkomen uit de hand zullen lopen. President Arroyo heeft gezegd dat vreedzame betogingen toegestaan zijn, maar dat zij hard zal optreden tegen pogingen om haar bewind te destabiliseren.

Arroyo maakte gisteren met enige teleurstelling bekend dat aanhangers van Estrada binnen het leger voornemens waren om haar zondagnacht af te zetten, maar het plan niet hebben uitgevoerd. "Ik hoopte dat ze het zouden doen opdat ik de opstand de kop in kon drukken", zei ze. Wie de couppoging zouden hebben voorbereid is niet bekend.

Midden in de nacht gaf de stafchef van het leger, Diomedio Villanueva, een persconferentie om berichten te ontzenuwen dat een deel van het leger was overgelopen naar het kamp van Estrada. Wel werden er pantserwagens naar het paleis gedirigeerd en tientallen militairen. Een eenheid van 2.000 militairen heeft de opdracht gekregen om de rust te bewaren en politiebureaus en kazernes te bewaken.

Estrada is vorige week gearresteerd op verdenking van corruptie. Arroyo volgde hem op 20 januari op nadat Estrada onder druk van massale protesten het presidentiële paleis had verlaten. Estrada beweert dat hij nooit is afgetreden, maar rechtszaken om zijn gelijk te halen heeft hij verloren.

Kort na de arrestatie van Estrada verzamelde zich een menigte aanhangers in Manila om hem steun te betuigen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 1 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.