Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 1 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Bush heeft verregaande
plannen met raketschild

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - De Verenigde Staten maken haast met de invoering van het omstreden raketschild. President George W. Bush zal vandaag bekendmaken dat hij het zogeheten 'missile defense'-systeem wil uitbreiden met verdedingswapens ter zee en in de lucht.

Onder zijn voorganger Bill Clinton werd uitgegaan van een beperkt systeem met alleen onderscheppingsstations op de grond. Bush koppelt de bouw van het raketschild aan een eenzijdige reductie van Amerikaanse kernwapens. Hij wil verder af van het Anti Ballistic Missile-verdrag (ABM) dat in 1972 werd gesloten met de toenmalige Sovjet-Unie. Het ABM-verdrag verbiedt bijna iedere vorm van raketverdediging.

Aan de uitgebreide opzet die Bush voor ogen staat worden mogelijk in de toekomst ook laserwapens in de ruimte toegevoegd. Een adviescommissie van het Pentagon heeft daarop onlangs aangedrongen.

Volgens Witte Huis-zegsman Ari Fleischer zal Bush niet alleen wijzen op het gevaar van raketaanvallen door 'schurkenstaten' als Noord-Korea, Iran en Irak. "De president zal ook verklaren dat het raketschild bescherming moet bieden tegen ongeautoriseerde of foutieve lanceringen", aldus Fleischer.

Daarmee wordt voor het eerst duidelijk dat de Amerikanen bij het ontwerpen van de raketparaplu mogelijk ook het oog hebben op aanvallen uit Rusland en China. Deze twee landen beschouwen het schild als een bedreiging voor hun eigen strategische arsenalen en vrezen een nieuwe wapenwedloop.

Volgens de krant The New York Times zijn de Europese bondgenoten onlangs door Washington op de hoogte gesteld van de voortvarendheid waarmee te werk wordt gegaan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 1 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.