Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 1 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Nederland in ban van Máxima

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Nederland heeft gisteren massaler dan ooit koninginnedag gevierd. Miljoenen mensen grepen het onverwachte mooie weer aan voor een bezoek aan een van de binnensteden die dan ook haast uit hun voegen barstten.

Het officieuze thema van de dag was Máxima, de verloofde van de prins van Oranje. Haar naam en afbeelding werd door de feestvierders uitbundig omarmd. Overal in het land doken Máxima look-a-like's op. Het is alsof Nederland niet kan wachten op het huwelijk dat volgend jaar op stapel staat.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 19kb)
Breed lachend en enthousiast zwaaiend naar de aanwezige Oranjefans, lopen prins Willem-Alexander en Máxima voor Paleis Soestdijk. Het pas verloofde paar ging op verjaardagsvisite bij de 92-jarige prinses Juliana. (Foto: anko stoffels)
Alleen in dat deel van het land dat getroffen is door de mond- en klauwzeer-epidemie heerste een rustige sfeer. Alle festiviteiten waren daar afgelast. Koningin Beatrix bezocht afgelopen zondag in het door MKZ getroffen Oene een kerkdienst.

Achtergrond

De koninklijke familie hield zich gisteren op de achtergrond. Door de MKZ-crisis was vorige week al besloten dat de koningin en andere leden van de koninklijke familie niet de Koninginnedag in Meppel en Hoogeveen zouden meevieren. Hierdoor was er meer tijd dan anders om de jarige prinses Juliana op Paleis Soestdijk te bezoeken. Dat deed men dan ook in grote getale.

In de loop van de dag kwamen naast de koningin en prins Claus onder anderen ook prins Willem-Alexander en zijn verloofde Máxima Zorreguieta op bezoek bij de prinses. Bijzonder was de verjaarsvisite van prins Maurits en prinses Marilène. Ook hun dochter Anna, het eerste achterkleinkind van prinses Juliana en prins Bernhard, was van de partij. Ook werden prinses Margriet en de eveneens jarige mr. Pieter van Vollenhoven bij het paleis gesignaleerd.

Naast de uitbundige feestvreugde in Amsterdam was het ook drukker in Rotterdam en Den Haag dan normaal op Koninginnedag. Voetje voor voetje schuifelde de menigte langs de uitstallingen op de vrijmarkten. Soms meer dan een kwartier nodig hebbend voor het afleggen van enkele tientallen meters.

Succes

De Haagse Koninginnenach, voorafgaand aan Koninginnedag, was een doorslaand succes. Nog nooit in de elf eerdere edities waren er zoveel bezoekers: bijna 300.000. De hele avond en de halve nacht konden zij genieten van optredens van verschillende bands en dj's, met als hoogtepunt het optreden van de Nederlandse band Krezip.

Tijdens de optredens arresteerde de Haagse politie in totaal zes personen in verband met vernielingen en openbare dronkenschap. In de loop van de nacht, toen het feest werd voortgezet in de Haagse cafés, werden er nog eens veertien arrestaties verricht.

In Meppel en Hoogeveen zette men zich in de loop van de dag over de teleurstelling van het wegblijven van de koninklijke familie heen. De sfeer in beide binnensteden was in eerste instantie terughoudend maar werd in de loop van de dag uitbundiger. Het aantal bezoekers in beide steden overtrof alle verwachtingen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 25kb)
Als je het niet echt kunt zien dan maak je het toch, vond een creatief viertal. Als 'the spitting image' van de Koningin, prins Claus, prins Willem-Alexander en natuurlijk Máxima toerden zij in een koets rond paleis Soestdijk. (Foto: MARTIN MOOIJ)
Ondanks dat koningin Beatrix niet aanwezig was, werd de bevolking in Meppel toch vermaakt door een nepkoningin. Dat de verloofde van Willem-Alexander, Máxima, populair is, werd duidelijk gemerkt in Drenthe. Diverse nep-Máxima's paradeerden door de straten en er waren allerlei Máxima-producten te koop.

In een groot deel van Overijssel was gisteren weinig Koninginnedagvertier te bekennen. In verband met de mond- en klauwzeer uitbraak waren veel braderieën en optochten afgelast. Verder bleef het in Dalfsen en Hardenberg ook erg stil. Braderieën en vrijmarkten werden begin april al afgeblazen uit angst dat er te veel mensen op de Koninginnedagfeesten af zouden komen. In de 'mkz-dorpen' Oene, Epe, Wijhe en Olst bleef het rustig, want daar hebben de bewoners wel iets anders aan hun hoofd dan feestvieren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 1 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.