Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 1 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Boegbeeld ARP markant persoon
Oud-premier Barend Biesheuvel is zondagochtend overleden in een Haarlems ziekenhuis. Hij was al enige tijd ziek. Biesheuvel is 81 jaar geworden. 'Mooie Barend' Biesheuvel was eind jaren zestig en begin jaren zeventig de voorman van de Anti-Revolutionaire Partij, die later is opgegaan in het CDA. Van 1971 tot 1973 was hij premier en daarvoor enkele jaren minister van Landbouw en fractievoorzitter van de ARP.
Biesheuvel vertrok in 1973 uit de politiek toen zijn partij besloot mee te doen aan een coalitie met de PvdA van Joop den Uyl. Daarna was hij nog tot op hoge leeftijd actief als adviseur van het bedrijfsleven en in allerlei staatscommissies, bijvoorbeeld over het referendum en de toekomst van de Antillen.
De voormalige ARP-politicus werd gisteren geroemd als 'bruggenbouwer' en 'een man van zowel charme als vasthoudendheid'. Biesheuvel wordt zaterdag in besloten kring begraven.

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Nederland is de zondag overleden oud-premier Barend Biesheuvel veel dank verschuldigd. Dat heeft premier Kok gisteren verklaard in een reactie op diens heengaan.

Biesheuvel, die 81 jaar is geworden, werd gisteren door vrienden en collega's herdacht als een markante en indrukwekkende persoonlijkheid. "In zijn vier jaar als minister van Landbouw en twee jaar als premier heeft hij voor Nederland veel goeds gedaan", aldus minister-president Kok.

"Ook na zijn premierschap is hij zich in vele staats- en overheidscommissies blijven inzetten voor de publieke zaak. Waar hij zich ook aan wijdde, zijn verschijning maakte altijd grote indruk, en dat zeker niet door zijn rijzige gestalte", verklaarde Kok gistermiddag.

Geprezen

Biesheuvel, een boegbeeld van de voormalige Anti-Revolutionaire Partij (ARP), een partij die later opging in het CDA, werd gisteren door oud-collega Aantjes geprezen als "iemand die mij parlementair-politiek gevormd heeft. Voor mij was de politiek na het vertrek van Barend nooit meer wat die geweest is."

Aantjes zat in de Tweede Kamer toen Biesheuvel van 1967 tot 1971 fractievoorzitter was. "Hij heeft mij toen goed geleerd wat de waarde van het parlement tegenover de regering was. Dat was bijzonder voor een man die een goed bestuurder was en lang in de regering heeft gezeten. Toen hij in '67 niet in slaagde een kabinet te vormen, stortte hij zich met hart en ziel in het Kamerwerk", aldus Aantjes.

Volgens Aantjes vond Biesheuvel zijn familie het allerbelangrijkste. "Hij had het zeer moeilijk toen zijn vrouw overleed. Gelukkig vond hij een nieuwe partner met wie hij maar enkele jaren heeft mogen doorbrengen. Hij praatte erg veel over zijn kinderen en kleinkinderen. Ik vond het indrukwekkend dat iemand met zo'n staat van dienst hen het meest waardevol in het leven vond."

Inspirerend

Oud-minister Schmelzer (Buitenlandse Zaken) die deel uitmaakte van het kabinet-Biesheuvel prees hem gisteren als een 'bruggenbouwer' en een 'inspirerende vriend'. De huidige vice-voorzitter van het CDA, Jan Peter Balkenende, omschreef Biesheuvel als "een anti-revolutionair in hart en nieren, met zoveel gezag bij de andere partijen dat hij zelf premier kon worden in een kabinet waarin de ARP lang niet de grootste was."

Volgens Balkenende was Biesheuvel maatschappelijk bewogen, iemand die zijn zaken goed kende, door de wol geverfd en een echte persoonlijkheid. "Hij was niet gecharmeerd van samenwerking met de PvdA. Dat zijn partij hem daarin niet volgde was voor hem een bittere pil."

De huidige staatssecretaris De Vries (Binnenlandse Zaken) deed twee jaar geleden nog een beroep op Biesheuvel om adviescommissies over Aruba te leiden. "Dat heeft hij met veel staatsmanschap en wijsheid gedaan", aldus De Vries. "Hij stond daar in hoog aanzien. Het was niet eenvoudig vanwege het koloniale verleden van Nederland en Aruba, maar hij slaagde met een combinatie van charme en vasthoudendheid.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 1 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.