Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 10 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Vier van RBC zondebokken na paniekvoetbal trainer

Van onze speciale verslaggevers

   
 

ROOSENDAAL - Voor nieuwkomer RBC Roosendaal lijkt een droom als een zeepbel uiteen te spatten. Na het 2-2 gelijkspel tegen De Graafschap is de situatie van de nummer laatst zeven speelrondes voor het eind van de competitie bijna uitzichtloos.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
De zondebokken (Foto: Visumar Fotoburo)
In een ultieme poging het tij te keren verwijderde trainer Robert Maaskant vorige week vier spelers (Sieb Dijkstra, Martijn van Galen, Darl Douglas en Marvin Brunswijk) uit zijn selectie. Geen inzet en kwaliteit, luidde het harde verdict. Daarnaast zou het viertal voor onrust zorgen. Maaskant ontkent echter een schokeffect teweeg te willen brengen en spreekt van een voorlopige maatregel. De spelers denken er anders over en zijn verbolgen. Het rommelt in Roosendaal.

Maaskant voerde inmiddels met drie van de vier van Roosendaal een persoonlijk gesprek. Gistermiddag met doelman Sieb Dijkstra, die anderhalve week geleden nog het doel verdedigde bij absentie van Oscar Moens. "Ik krijg het gevoel dat er zondebokken worden gezocht. Het is koud op mijn dak komen vallen. De trainer zei laatst al dat hij geïrriteerd was door dingetjes binnen de groep en dat er maatregelen zouden volgen, maar dat-ie mij zou aanpakken, had ik niet verwacht. Met het spelen tegen Heerenveen kreeg ik de kans om weer positief in het nieuws te komen, maar daarna gebeurt dit. Ik ben daar best kapot van, want nu word ik door de negatieve publiciteit flink geschaad", aldus de 34-jarige doelverdediger, die als prof het laatst voor Dundee United speelde. "Vanmiddag (gisteren, red.) is me in het onderhoud duidelijk geworden dat de deur definitief dicht is. RBC zal mij medewerking verlenen wanneer er een club komt."

Alleen Darl Douglas schoof nog niet bij de trainer aan. Douglas: "Maar ik ben door deze politieke actie een hoop publiciteit om voor een optimaal schokeffect te zorgen al ontzettend beschadigd. Maaskant speelt paniekvoetbal", zegt de Ajax-huurling. "Maar echt, ik kan alles weerleggen." De mededeling van het bestuur dat hij uit de selectie zou worden gezet, kwam voor de 21-jarige aanvaller als een donderslag bij heldere hemel. "Ik wist weliswaar dat ik niet meer aan spelen zou toekomen. Daarvoor had de trainer in een wanhoopspoging degradatie te voorkomen te veel aankopen verricht. Ik weet dan dat hij die altijd zal opstellen en jonge jongens zoals ik het slachtoffer worden. Maar ik liet me niet kennen en bleef 300 procent inzet tonen op de training. En dan zogenaamd onrust veroorzaken? Dat ligt helemaal niet in mijn aard."

Maaskant wil zonder namen te noemen één ding duidelijk maken. "Er wordt sinds deze harde maatregel steeds gesproken over 'de vier', maar voor elk individu geldt een verschillend verhaal. En het gaat om langer lopende affaires, want een en ander is tijdens evaluatiegesprekken al naar voren gekomen. Op menselijk vlak zijn er geen problemen en wil ik ze niet beschadigen, maar wat de gebreken betreft gebrek aan discipline, kwaliteit en motivatie blijf ik niet waarschuwen. Na boetes en straftrainingen is dit de laatste remedie."

Douglas windt zich bijzonder op over het stempel 'geen kwaliteit'. "Hij heeft me nota bene zelf gehaald. Ik heb de jeugdopleiding van Ajax met succes gevolgd, heb de hele eerste seizoenshelft als rechtsbuiten gespeeld en werd geselecteerd voor het Nederlands elftal onder 21 jaar."

Marvin Brunswijk, die net als Sieb Dijkstra nog een jaar onder contract staat, kan zich wel enigszins vinden in kritiek van Maaskant aan zijn adres. "Als je zoals ik niet speelt, ben je al snel teleurgesteld. En ik heb de ene keer beter getraind dan de andere keer. Dat is waar." Ondanks het feit dat hij al een woordenwisseling had met de trainer over zijn rol als reserve, was de verbanning een koude douche. "Maar ik ga deze situatie aangrijpen om er sterker uit te komen. Ik doe nu een stap terug om er straks twee vooruit te kunnen zetten."

En dat is koren op de molen van Maaskant, die zelf als speler ook eens is verbannen uit de A-selectie. "Omdat de voetbalideeën van mijn toenmalige trainer niet strookten met die van mij. Ook deze jongens zullen het niet met de maatregel eens zijn. Maar die is met de achterliggende gedachte genomen dat ze zich terugknokken."

Douglas betwijfelt of hij ooit nog voor RBC zal uitkomen. "RBC heeft natuurlijk zomaar de ene na de andere nieuwe speler gehaald. Ook nu blijven de resultaten uit, is degradatie waarschijnlijk onontkoombaar en zit de club met een veel te grote selectie in zijn maag. Maaskant zou zich na zijn aankoopwoede voor schut zetten als hij mij weer opstelde. Dat begrijp ik wel." Aan Douglas' motivatie zal het echter niet liggen. "Aan het begin van het seizoen heb ik zelfs doorgespeeld met een ernstige dijbeenblessure. Alleen om de club niet te laten zakken. Nu krijg ik naast de trainingen bij RBC loopscholing en ben ik op mijn vrije dag in het krachthonk te vinden. Hoezo geen inzet?"




 


di 10 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.