Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 10 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Newconomy kan voorlopig door ondanks fors hoger verlies

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Newconomy denkt nog zeker vijf kwartalen lang het hoofd boven water te kunnen houden dankzij de nieuwe kredietlijn, waarover met ABN Amro afspraken zijn gemaakt. De internetbelegger kan voort blijven bestaan door de centrale organisatie tot het bot toe uit te kleden en op alle terreinen kosten te snijden.

De ruimte ontbreekt ten ene male om deelnemingen financieel bij te staan. Wat dat betreft blijft de investeringsmaatschappij vleugellam. Het verlies over het afgelopen jaar komt liefst EUR30 miljoen hoger uit dan op 4 februari van dit jaar werd aangekondigd.

Maurice de Hond die op die datum nog was geschorst als topman, deed de toen gepubliceerde verliesraming af als een poging van de commissarissen hem te beschadigen. Begin januari deed De Hond nog voorkomen alsof het resultaat over 2000 positief zou zijn. En nu blijkt het verlies te zijn opgelopen tot een bedrag tussen EUR65 en EUR70 miljoen. Het eigen vermogen per 31 december 2000 komt hiermee uit op een bedrag tussen EUR 30 en EUR35 miljoen.

Groot winstpunt is dat De Hond er definitief in is geslaagd nieuwe afspraken te maken met de Groningse zakenlieden Pieterman en Blijdorp, van wie vorig jaar een belang van 43% in het internetbedrijf Wish werd gekocht. De groep zakenlieden met Pieterman als boegbeeld had nog aanspraak op EUR18 miljoen.

Omdat Newconomy dit geld niet heeft, wordt de schuld gedeeltelijk voldaan door de uitgifte van maximaal 3 miljoen nieuwe aandelen. Dit betekent een uitbreiding van het aandelenkapitaal met ruim 10%. Tegen de huidige koers zou die emissie zo'n EUR3,6 miljoen (bijna ƒ8 miljoen) opleveren.

De eerste 1,5 miljoen nieuwe aandelen zullen eind deze maand worden uitgegeven. De verwatering valt zeker op korte termijn dus nog mee. Ook zijn afspraken gemaakt voor het geval dat Newconomy er in slaagt Wish dat inmiddels is samengevoegd met NokNok, te verkopen. Dan krijgt de groep Pieterman een deel van de opbrengsten. Belangrijk voordeel van deze overeenkomst is dat geen verdere contante betalingen van Wish aan Pieterman nodig zijn.

Het belang van Newconomy in Wish/NokNok zal aanzienlijk moeten worden afgewaardeerd. Op 6 maart werd overigens al gezinspeeld op die mogelijkheid. Ook andere belangen zullen worden afgewaardeerd. Op de deelneming in Yooz (leren op afstand) is een fors verlies geleden. A.L.S. (logistiek) is failliet, maar dat belang was al op nihil gewaardeerd. PharmaPlaza.com, waarin Newconomy een belang van 15% bezit, heeft gisteren uitstel van betaling aangevraagd. Deze on-line verkoper van medicijnen en gezondheidsproducten wist geen financier meer te vinden. Newconomy had dit belang al naar nul afgewaardeerd.

De Hond wil niet zeggen hoe Newconomy precies verder gaat. Hij volstaat met de mededeling "het zuiniger aan te doen". Ook over de omvang van de kredietfaciliteit van ABN Amro kan hij voorlopig niets zeggen. Een uitgewerkt plan zal op 23 april worden gepresenteerd. Hetzelfde geldt voor de definitieve jaarcijfers, het jaarverslag en voorstellen voor de invulling van diverse bestuursfuncties.

De aandeelhoudersvergadering volgt op 9 mei.




 


di 10 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.