Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 10 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Vuurwerk van de kleintjes
   
 

AMSTERDAM - Op de Amsterdamse effectenbeurs zorgden vooral kleine fondsen gisteren voor vuurwerk. Nieuws van AEX- en Midkap-fondsen was er eigenlijk niet. De AEX kabbelde vooral door de te verwachten hogere opening van Wall Street naar een winst van 5,89 punten (1,1%) op 557,84. De index voor middelgrote ondernemingen, de Midkap, moest daarentegen 4,51 punten (0,84%) terug, tot 531,93.

Voorbeurs kwam leverancier van melkrobots Prolion (-EUR0,70 of 14,6% op EUR4,10) met een winstwaarschuwing. Ging het bedrijf met notering aan de Nieuwe Markt Amsterdam (NMAX) eerder nog uit van een winst over boekjaar 2000/01 van EUR9,2 miljoen, door de uitbraak van mond- en klauwzeer zal die nu 'naar verwachting' uitkomen op niet meer dan EUR1 miljoen.

De uitbraak van het virus in Groot-Brittannië en Nederland belemmert de verkoop en vooral aflevering van melkrobots, aldus Prolion. Omdat boeren door alle onzekerheid over de verspreiding van mkz 'terughoudend' zijn met het nemen van investeringsbeslissingen, komen daarnaast weinig nieuwe orders binnen, óók in landen waar het virus nog niet is aangetroffen.

Analisten van Rabo Securities waarschuwden vorige week al voor de negatieve gevolgen van mkz voor Prolion, dus echt verrassend was het bericht niet. Dat gold wél voor de mededeling die het bedrijf óók deed, namelijk dat het op zoek is naar maximaal EUR10 miljoen aanvullende financiering ten behoeve van het werkkapitaal.

Prolion voert over die aanvullende financiering overleg met haar bankiers. "Een bedrijf dat er per maand bijna één miljoen euro door heen jaagt zoekt partijen die er tien miljoen euro extra in willen steken", schamperde een marktpartij: "Die vinden ze natuurlijk nooit." Directeur Henk Buitenhuis van Prolion toonde zich een stuk optimistischer.

Naast Prolion stond ook leverancier van telecomsoftware Ring!Rosa (-EUR0,39 of 32,0% op EUR0,83) in de schijnwerpers. Het bedrijf eveneens genoteerd aan de NMAX meldde met een groep particulieren overeenstemming te hebben bereikt over een lening van EUR1,3 miljoen.

Goed nieuws zou je zeggen, maar de voorwaarden voor de lening vielen bij de beleggers in het fonds bijzonder slecht. Slaagt Ring!Rosa er namelijk in om de lening binnen een half jaar af te lossen, dan krijgen de geldverstrekkers tóch maar liefst ánderhalf keer hun inleg terug, zo meldde Ring!Rosa netjes. Heeft het bedrijf er langer voor nodig, dan geldt zelfs factor twee.

In totaal plant Ring!Rosa drie tranches (waarvan de eerste ruim eenderde van het totaal te lenen bedrag vertegenwoordigde). Dezelfde groep die de eerste tranche beschikbaar stelde, sprak 'de intentie (uit) om zich in de komende weken sterk te maken voor een tweede tranche'. En wie zou dat niet, als je bemiddeld genoeg bent om een gokje te wagen: de voorwaarden zijn er interessant genoeg voor.

Internetinvesteerder Newconomy wederom Nieuwe Markt mocht EUR0,21 (17,7%) bijschrijven op EUR1,40. Het bedrijf van Maurice de Hond kondigde gisteren aan overeenstemming te hebben bereikt met Wish-oprichter Jakob Pieterman. (Mede) daardoor komt het verlies over 2000 wél ongeveer EUR30 miljoen hoger uit dan eerder werd aangekondigd, aldus Newconomy, maar dat leek beleggers niet te deren. Die leken alleen maar blij dat de internetinvesteerder eindelijk van het lang slepende conflict met molensteen Pieterman af is.

Computermaker Tulip leverde EUR0,11 (16%) in op EUR0,58.Het bedrijf maakte (bijna traditiegetrouw) bekend over het afgelopen jaar een nettoverlies geleden te hebben van (deze keer) EUR24,5 miljoen. Het boekjaar eerder kon nog een bescheiden winstje gemeld worden van EUR0,1 miljoen. Tulip liet eveneens weten binnen twee weken weer te willen beschikken over een positief eigen vermogen. Lukt dat niet, dan zal het bestuur van beursorganisatie Euronext Amsterdam de computerbouwer op het strafbankje zetten.

Van de 25 AEX-fondsen eindigden gisteren uiteindelijk elf lager, één onveranderd en 13 hoger. Grootste procentuele stijgers waren kabelbedrijven Versatel (+7,0% op EUR3,99) en KPNQwest (+6,3% op EUR9,99), en verzekeraar Aegon (+3,9% op EUR34,98), grootste dalers ict-dienstverlener Getronics (-5,2% op EUR4,93) en voedingsmiddelenconcern Numico (-2,9% op EUR43,52).

Van de 25 Midkap-fondsen eindigden 14 lager, drie onveranderd en acht hoger. Grootste procentuele stijgers waren kopieerapparatenfabrikant Océ (+6,9% op EUR13,25) en toeleverancier aan de olie offshore en scheepsbouwer IHC Caland (+4,3% op EUR54,00), grootste dalers ict-dienstverlener CMG (-9,3% op EUR6,35) en uitzender Vedior (-8,0% op EUR10,30).

René Lukassen



 


di 10 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.