Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 10 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Radicale moslims
bijeen op congres

   
 

- Aanhangers van een Pakistaanse fundamentalistische moslimbeweging luisteren naar een van de sprekers op het congres van de radicale islam dat dezer dagen in Taro Jabba, nabij Peshawar, gehouden wordt.De organisatoren zeiden dat er al 200.000 mannen waren aangekomen en dat zij hopen op een miljoen deelnemers aan het congres ter ere van de islam zoals die in het buurland Afghanistan wordt gepredikt.

Felgekleurde bussen brachten de bebaarde volgelingen van de Deoband Dar-ul-Uloom naar het congrescentrum buiten Peshawar. Het geloof dat dit in de Indiase plaats Deoband gevestigde religieuze seminarie verspreidt stelt dat mannen intelligenter zijn dan vrouwen, muziek slecht is en onderwijs aan meisjes boven de acht tijdverspilling.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 27kb)
(Foto: REUTERS)
Mannelijke volgelingen mogen zich niet scheren en vrouwen mogen alleen naar buiten in de allesverhullende burqa. Het westen is volgens deze opvatting decadent, immoreel en anti-islam.

Het seminarie in Deoband vormt de ideologische basis van het Talibanregime in Afghanistan en allerlei religieuze groepen in Pakistan.

De ruige Pakistaanse provincie Northwest Frontier, waar Peshawar de hoofdstad van is, geldt als een van de conservatiefste streken van het land. Bioscopen worden er soms in brand gestoken, schotelantennes kapotgeslagen en kabelaanbieders bedreigd. Vrouwengroepen en buitenlandse vrouwen die voor hulporganisaties werken worden ook bedreigd en op sommige plaatsen in de provincie wordt het vrouwen verhinderd te gaan stemmen.

De militaire regering van Pakistan zegt een moderne islamitische staat voor ogen te hebben met gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Minister van Binnenlandse Zaken Moinuddin Haider heeft gezegd dat hij de religieuze scholen en hun lesprogramma onder toezicht van de overheid wil stellen en religieuze groepen die geweld gebruiken verbieden. Maar de islamitische geestelijkheid is machtig en tot nu toe zijn maatregelen uitgebleven.

FOTO: REUTERS



 


di 10 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.