Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 10 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Sint-bernard commerciële
hit in China

door Tjyying Liu

   
 

PEKING - Chinezen zijn dol op de sint-bernardhond, de nationale trots van Zwitserland. Maar de Zwitsers zijn niet onder de indruk van al die aandacht uit China. De zachtaardige, mensenreddende hond is door zijn enorme omvang een commerciële hit in het land waar hondenvlees al sinds tijden een veel genoten delicatesse is.

Restaurant De Honden Koning in de Chinese hoofdstad Peking doet goede zaken. Op het menu staan meer dan 50 variaties van hondenvlees en de vraag stijgt nog jaarlijks. Chinese fokkers zijn bijzonder geïnteresseerd in de sint-bernardhond, omdat de mensenvriend kolossaal van omvang is, niet snel ziek wordt en jaarlijks zo'n acht tot twaalf puppy's baart, bijna twee keer zoveel als andere honden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 25kb)
Chinezen zijn dol op de sint-bernardhond.
Volgens een video-advertentie van een staatsfokkerij in de noordoostelijke stad Shenyang is de sint bernard uitermate geschikt om mee te fokken omdat ze zachtaardig is en niet bijt. Het Chinese bedrijf importeert de honden uit Zwitserland en kruist de hond met een lokaal ras. Vervolgens worden de honden doorverkocht voor een prijs van rond de 2,50 gulden per 500 gram. De staatsfokkerij in Shenyang beweert dat er inmiddels meer dan 48 fokkerijen zijn en 5000 honden verspreid over tien provincies.

De idee dat een van hun nationale symbolen in de buiken van Chinese veelvraten verdwijnt, zit de Zwitsers niet lekker. Onlangs ondertekenden 11.000 fokkers en eigenaren van sint-bernhardshonden een petitie tegen de handel in de honden.

Dierenbeschermingsorganisaties hebben verontwaardigd gereageerd op het feit dat de honden worden gefokt voor hun vlees en hebben de Chinese regering gevraagd om via wetgeving dierenmishandeling tegen te gaan. "Hoe zouden de Chinezen zich voelen als de Zwitsers de Chinese pandabeer zouden gaan consumeren?" vroeg een westerse dierenbeschermster zich af.

Volgens een woordvoerster van de sint-bernardfokkerij is er geen sprake van dat de sint-bernard in de pannen van de Chinese restaurants verdwijnt. "Daar is het ras te duur voor", verklaarde ze. De honden worden zelden voor consumptie gebruikt en bijna uitsluitend gefokt als huisdieren.

"Chinezen die een hond als huisdier hebben, zullen die nooit opeten omdat ze echt van hun hond houden. Ze worden bijna als hun eigen kind beschouwd", aldus hondenvleesconsument Zhang Lei. Maar de honden die in restaurant de Honden Koning worden geprepareerd, zijn niet zoals huisdieren volgens Zhang. "Deze honden worden gefokt voor hun vlees, net als kippen, schapen en koeien, daarom vindt met het hier niet raar om ze te eten."




 


di 10 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.