Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 10 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Elfduizend dossiers onder loep genomen

door Alexandra van den Bos

   
 

DEN HAAG - Nieuwe dna-technieken hebben tot een grote doorbraak geleid bij het onderzoeken van sporenmateriaal in oude strafzaken. In elfduizend oude strafdossiers zijn sporen die tot dusver onbruikbaar waren, aan de hand van de nieuwste technieken onder de loep genomen. Daarvan blijkt het overgrote deel nu wel bruikbaar te zijn voor nader dna-onderzoek.

Het is overigens de vraag of dit uiteindelijk zal leiden tot heropening van veel oude strafzaken. Het openbaar ministerie moet eerst in samenwerking met de politie onderzoeken welke zaken van de in totaal elfduizend stuks niet zijn opgelost en niet zijn verjaard.

Het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk heeft de afgelopen tijd liefst meer dan 53.000 sporen onderzocht in strafzaken uit de periode 1984-1996. Van dit celmateriaal bleek bijna negentig procent geschikt voor nader dna-onderzoek. Minister Korthals (Justitie) maakt dit vandaag bekend op een congres in Den Haag over dna-technieken.

Het gaat om materiaal dat niet eerder kon worden gebruikt omdat er bijvoorbeeld een te kleine hoeveelheid op de plaats van het misdrijf werd gevonden. Met de allernieuwste dna-technieken kunnen deze sporen nu echter wel worden onderzocht.

Verjaard

Korthals verwacht overigens dat een behoorlijk deel van de geschikt bevonden sporen uiteindelijk niet zal bijdragen aan het oplossen van de zaken. De reden daarvoor is bijvoorbeeld dat een zaak al is opgelost of inmiddels is verjaard. Maar ook al zouden slechts enkele dossiers worden heropend, dan nog is Korthals tevreden. Voor hem telt elke opgeloste zaak.

Het openbaar ministerie moet nagaan om welke zaken het gaat, of er al een verdachte is aangehouden en of deze is vervolgd. Alleen de sporen van de onopgeloste en niet verjaarde zaken worden vervolgens nader onderzocht.




 


di 10 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.