Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 10 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Raad van State start
vliegende asielrechters

door Roy Klopper

   
 

DEN HAAG - De Raad van State zorgt met de invoering van een team 'vliegende rechters' voor een primeur in ons land. Vanaf begin deze maand vliegen de met vreemdelingenzaken belaste staatsraden, de hoogste bestuursrechters in ons land, minimaal eenmaal per week in een particuliere kist naar het asielzoekerscentrum Ter Apel. De rechters vertrekken samen met eigen juristen vanaf marinevliegkamp Valkenburg en landen op Eelde.

De acht rechters om wie het gaat behandelen in Ter Apel ter plekke de hoger beroepszaken van inmiddels uitgewezen buitenlanders die vastzitten in het penitentiair complex van het opvangcentrum voor asielzoekers. Het gaat hier om lieden van wie wordt gevreesd dat ze de illegaliteit induiken als ze op vrije voeten komen.

Per reisdag zullen de 'vliegende rechters' zo veel mogelijk beroepszaken afhandelen. Hiertoe wordt in Ter Apel een speciale rechtszaal ingericht. De behandeling van de zaken gebeurt in het openbaar. Soortgelijke rechtszalen worden ingericht in de Willem 2-kazerne in Tilburg en bij het grenshospitium op Schiphol. Daar gaan de rechters vanaf de Haagse Kneuterdijk gewoon met de auto naartoe.

Volgens berekeningen is het goedkoper om de rechters van de Raad van State naar Eelde te laten vliegen, dan om alle vreemdelingen telkens per bewaakt arrestantentransport vanuit Oost-Groningen naar Den Haag te halen.

"Ook al omdat de ervaring leert dat ze vaak op het verkeerde adres worden afgeleverd, of doordat soms de verkeerde vreemdeling wordt vervoerd", aldus zegsman Beekman van de Raad van State. Hoeveel de geraamde vliegkosten bedragen, kan hij niet zeggen.

Het vliegproject wordt na een half jaar geëvalueerd. De afdeling bestuursrechtspraak van Raad van State is vanaf begin deze maand verantwoordelijk voor de beroepszaken van vreemdelingen tegen hun uitzetting.

Jaarlijks worden circa 15.000 zaken verwacht, waarvan het leeuwendeel schriftelijk zal worden afgedaan. Als advocaten dit willen, mogen de uitgewezen vreemdelingen echter bij de behandeling aanwezig zijn. Deze zaken worden dan op locatie behandeld. "Het aantal van acht vreemdelingenrechters waarmee we nu werken, zal hierdoor zeker stijgen", zo voorspelt Beekman.




 


di 10 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.