Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 10 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Steeds minder kennis
van Duitse taal

   
 

DEN HAAG - Duits wordt in ons land een bedreigde taal: opleidingen tot leraar Duits zijn gedwongen te sluiten, omdat ze nauwelijks studenten trekken. Bovendien spreken middelbare scholieren al steeds minder Duits. Toch is Duitsland, onze belangrijkste handelspartner, goed voor ƒ130 miljard aan export per jaar.

"Talenkennis is onmisbaar voor zakelijk succes", zegt Xavier van Beekum namens de Nederlands-Duitse Kamer van Koophandel. "Wij zien het somber in, nu het aantal leraren zo drastisch terugloopt."

Alle hbo's kampen met geringe belangstelling van studenten voor docent Duits: "De opleidingen Duits lijden miljoenenverliezen", weet J. Mulder, bestuurslid van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. "Velen denken serieus aan sluiting", zo weet zij uit het overleg van lerarenopleidingen.

Tot overmaat van ramp gaan binnen vijf jaar 1200 van de huidige 3000 docenten Duits met pensioen. Volgens de Stichting Platform Duitsland komen er in die periode maar 250 nieuwe leraren Duits bij. Nu al kunnen middelbare scholen nauwelijks nieuwe docenten vinden.

Afgezien van het docentenprobleem gooit ook het studiehuis roet in het eten, constateert vice-voorzitter G.J. Doeksen van Stichting Platform Duitsland. Alleen in het vakkenpakket 'Cultuur en Maatschappij' kan Duits nog als een volledig vak worden gevolgd. Maar slechts 30 procent van de havisten en iets meer dan 10 procent van de vwo'ers kiest voor deze richting.




 


di 10 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.