Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 10 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Brinkhorst: Macht Beatrix beknotten

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De SGP-fractie wil vandaag opheldering van premier Kok over de uitspraak van de D66-bewindsman Brinkhorst (Landbouw) dat de Nederlandse monarch "geen enkele politieke verantwoordelijkheid" mag dragen.

De D66-bewindsman, wiens dochter Laurentien op 17 mei aanstaande in het huwelijksbootje stapt met prins Constantijn, zoon van prins Claus en Koningin Beatrix, stelt in een interview met Nieuwe Revu dat hij "geen monarchist" is.

"De soevereiniteit zou volledig bij het Nederlandse volk moeten berusten", zegt Brinkhorst. "Het is het volste recht van de Tweede Kamer om te zeggen: de macht dient geheel bij de gekozen volksvertegenwoordiging te liggen."

Brinkhorst benadrukte gisteren vanuit Zweden dat hij geen wijziging wil van de Grondwet.

Overigens geldt nu de ministeriële verantwoordelijkheid voor de leden van het Koninklijk Huis. Een poging van D66-leider De Graaf, partijgenoot van Brinkhorst, om onder meer het lidmaatschap van koningin Beatrix van de regering en haar voorzitterschap van de Raad van State ter discussie te stellen, mislukte vorig jaar.

Máxima

Brinkhorst zegt verder in het gesprek dat het kabinet nu al had moeten vaststellen dat de vader van kroonprins Willem-Alexanders verloofde Máxima, Jorge Zorreguieta, bij komende officiële bijeenkomsten niet aanwezig is.

"Ik denk dat je een onderscheid moet maken tussen informele familiezaken en officiële aangelegenheden. Op het eerste punt is de heer Zorreguieta een vrij man. Op het tweede punt is de lijn wat mij betreft: de vader van Máxima zal niet aanwezig zijn bij officiële bijeenkomsten", aldus Brinkhorst.

Brinkhorst bemoeit zich in het kabinet niet met zaken rond zijn dochter Laurentien, die volgende maand trouwt met prins Constantijn. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat de dochter van een minister trouwt met een prins. Vandaag geven de Staten-Generaal, bijeen in verenigde vergadering, hun goedkeuring aan de Toestemmingswet voor het huwelijk.

"Vanaf het eerste ogenblik heb ik in het kabinet gezegd: "Ik bemoei mij hier niet mee, ik ben d'r niet, ik verschoon mij", zegt Brinkhorst, die ook in de toekomst zich eventueel van stemming zal onthouden als het om zijn dochter gaat. "De rol van vader en de rol van minister moeten absoluut gescheiden worden."




 


di 10 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.