Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 21 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  IJskoud opwarmertje voor cruciaal treffen

door Sieb Oostindie

   
 

HOENDERLOO - Handschoenen en ijsmutsen in plaats van de behaaglijke Zuid-Europese warmte. Voor de meeste internationals was het weer even wennen. Want Louis van Gaal startte zijn Iberische missie gisteren in het koude en kille Hoenderloo, waar ook Pierre van Hooijdonk eindelijk het EK-onderkomen van afgelopen zomer weer terugzag.

"Prettig", vond hij. Het was de derde comeback bij het Nederlands elftal van de spits, die in Portugal topscorer is. "En dat geeft aan dat je het goed doet bij je club."

Louis van Gaal had daags tevoren nog aangegeven, dat de aanwezigheid van Big Pete vooral van psychologische waarde zou zijn in Porto. "Dat is er onderdeel van. Maar het geeft mij aan, dat ik goed bezig ben. Je zit er in eerste instantie natuurlijk bij omdat je een beetje kunt voetballen. Het is trouwens zwaarder terúg te komen bij Oranje dan er te blijven", weet de Benfica-aanvaller uit ervaring.

Alleen voor Kevin Hofland geldt even het tegenovergestelde. De verdediger van PSV heeft last van zijn botvlies en die blessure is nogal zorgelijk. "Als hij tegen Portugal niet kan spelen, dan roep ik alsnog een ander op", zei Louis van Gaal. "Daar wacht ik hooguit mee tot vrijdag, als we naar Spanje vertrekken. Dan moet ik zekerheid hebben. Het is een beetje dezelfde situatie als met Zenden. Die kon vorig najaar tegen Cyprus moeilijk aantreden, maar ik hoopte dat hij klaar zou zijn voor Portugal. Dat bleek achteraf een illusie."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
Boudewijn Zenden neemt een slokje na een zware training onder het toeziend oog van bondscoach Louis van Gaal (links).
Ook Frank de Boer en Wilfred Bouma verlieten gisteren vroegtijdig de training. De aanvoerder had wat last van zijn lies, de PSV'er kampt met symptomen van een lichte hersenschudding na een elleboog op zijn rechteroog tegen FC Kaiserslautern. Tot problemen zullen de lichamelijke ongemakken van het duo niet leiden. Wie wel in volle glorie terug is in de Oranje-selectie, is Boudewijn Zenden. De aanvaller speelt weer regelmatig in Barcelona. "De afgelopen twee weken vier wedstrijden. Ik ben eindelijk helemaal fit. Het maakt mij niet uit waar ik kom te spelen, als ik maar aan spelen toekom. Bij deze bondscoach heb ik daar vertrouwen in."

Dat bleek wel uit het eerste trainingspartijtje van gisteravond. Van Gaal had twee groepen van negen samengesteld met het oog op Andorra. Zenden speelde opvallend genoeg linksback, achter linkerspits Overmars. Het kwam uit de koker van de spelers zelf, waarmee de bondscoach aangaf dat hij nadrukkelijk een wisselwerking wil met zijn selectie. Zenden: "Van Gaal maakte twee groepen van negen, die hun eigen opstelling moesten maken. Volgens onze groep kon ik daarbij het best linksachter spelen. Dat hoeft nog niets te betekenen, maar Van Gaal doet nooit zomaar iets."

Dit volgens Zenden, die tegen Portugal wel weer eens ingezet zou kunnen worden als rechtsbuiten, in tegenstelling tot Barça-trainer Serra Ferrer. "Hij gooit regelmatig hesjes in de groep en dan moeten we het zelf maar uitzoeken. Er zit dan geen enkel idee achter." Zenden heeft de buik allang vol van de Spaanse opvolger van Van Gaal bij FC Barcelona. "Ik heb de laatste wedstrijden een hele goeie indruk achtergelaten. Toch beland ik steeds weer op de bank als bepaalde spelers terugkomen (Luis Enrique, red.). Het is duidelijk: als deze man volgend seizoen nog trainer is, speel ik ergens anders."

Zenden is een van de weinige internationals die Andorra persoonlijk heeft bezocht. Zonder het te weten kwam hij in de lokale middenstand allerlei collega-internationals tegen. "Vraag me niet wie het zijn of hoe ze heten. Er schijnen er een paar in de Spaanse tweede- en derde divisie te spelen. Met alle respect, meer weet ik er echt niet van."

Het duel tegen het ministaatje in het ministadion van Barcelona leeft volgens de Limburger wel. "Komt ook omdat Nederland nog steeds wordt beschouwd als een grote Europese ploeg, waar mensen vanwege de spelopvatting nog graag naar komen kijken."

En dat is wat anders dan het Portugese voetbal, dat in Europa de naam heeft bikkelhard en zeer verdedigend te zijn. De zestien goals bij Benfica tellen voor Van Hooijdonk, die zijn escudo's keurig op tijd krijgt overgemaakt bij de club in nood. De wielertak heeft zelfs zijn licentie verloren. De UCI heeft ingegrepen omdat de veertien renners al sinds juli 2000 geen salaris meer krijgen. De club wordt nu door de Portugese wielerbond voor de rechter gedaagd.

"Benfica bestaat uit een heleboel aparte takken. Bij de voetbaltak merken we niets", zegt Van Hooijdonk, die een heet avondje verwacht in Porto. "Als zij verliezen, zitten ze in hetzelfde schuitje als wij. Het gaat er in de competitie pittig aan toe. Dat komt ook, omdat je pas je eerste schorsing krijgt bij vijf gele kaarten en je tweede bij tien. Daardoor ligt het spel in Portugal veel vaker stil. Ze maken gepast gebruik van de schorsingsregels", weet de spits, en dat is volgens hem waarom er zo stevig geschoffeld wordt in zijn vierde voetballand.




 


wo 21 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.