Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 21 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Lindsey Pegram is mannen de baas!

Van onze paardensportmedewerker

   
 

SCHAGERBRUG - Zo populair als Anky van Grunsven zal ze wellicht niet worden. Daarvoor is de drafsportsector iets te klein. Maar in de nogal 'mannensport' straalt de ster van Lindsey Pegram met de dag nadrukkelijker. Niet verwonderlijk. De 20-jarige 'amazone' op de sulky doet zelfs de meest rabiate criticus van vrouwelijk bezette sulky's 180 graden zwenken: leerlingpikeur Peagram is een geboren talent.

Zelf maakt de aantrekkelijke pikeur liever gebruik van weinig spectaculaire citaten. "Het gaat wel lekker", of halve dooddoeners als "Natuurlijk krijg ik van mijn baas Hugo Langeweg uitstekende paarden te rijden". Als het over het vak zelf gaat, is de bescheidenheid wat verder weg.

Afgelopen zondag was het op Duindigt weer eens goed raak met de achtjarige Kaptein Paasloo. Peagram bracht de zeker niet favoriete ruin bijna brutaal vroeg op kop. En dat was een meesterzet. Want in plaats dat de Kaptein zich leeg liep over het 2 kilometer lange parcours kon de concurrentie op een straatje afstand de outsider in de verte een monsterzege zien zeker stellen. En dat nota bene in een verbluffend sterke 1.17.4. Verreweg de snelste tijd van de negen draverijen!

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
De 20-jarige Lindsey Pegram is als leerlingpikeur een geboren talent. (Foto: Telegraaf sport)
Vanaf de zijlijn lijkt het aandeel Peagram in de race voor de leek allemaal nogal simpel. Het paard doet immers het werk. Dat is echter maar schijn. Een draver bij zich houden kost Lindsey soms alle spierkracht. Timing en koersinzicht; wanneer blijven zitten of demarreren, het is iedere keer de beslissing van een split-second die een domper of de volle feestvreugde kan genereren. Een goede ondergrond heeft deze modeldochter van een Britse vader zeker.

Na de onvermijdelijke pony thuis, manege bezoek in Scheveningen en wat schuchter gespring over de oxertjes waren het de dravers die echt en definitief aansloegen. Zo snelde Peagram door de driejarige hippische opleiding van Deurne en is inmiddels hippisch allround. In 1999 won zij als eerste vrouw, in de 90-jarige uitsluitend door heren gedomineerde kortebaan historie, Stompwijk.

"Op de langebaan draai ik een aardig gemiddelde", beschouwt Lindsey, haar recente oeuvre weer eens nuchter. Ze rijdt nota bene nog maar drie jaar: won in '99 al direct 13 koersen. Alleen met Kim Rainbow won ze al acht keer! Maakte vorig jaar 25 ereronden, nu is ze hard op weg naar de vijftig zeges. Krom uitgedrukt, staat ze ook in de moeilijke Monté-koersen haar mannetje. Zij won ook in die discipline, met Bison Pride.

Een miniem aantal smetjes op de carrière staan nog: "Ik heb nog geen rijbewijs en dat is wel eens lastig. En op Alkmaar ging het in de koers een keer helemaal fout. Ik vergiste me een rondje en ging al finishrijden met Leroy Buitenzorg toen er nog een volle ronde te gaan was. Baas Hugo was daar niet zo blij mee. 'Moet je een telraam voor je verjaardag, zei hij naderhand'." Maar wie is niet dankzij foutjes wijs geworden?Van Peagram kan nog veel verwacht worden.




 


wo 21 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.