Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 21 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Boogerd met ritwinst
smaakmaker in Tirreno

   
 

ORTEZZANO - Op een slopende aankomst fladderde de Nederlandse smaakmaker op zijn gemak omhoog. In de sprint kregen Davide Rebellin en Francesco Casagrande, de nummer één van de wereldranglijst, alleen nog zijn rug te zien. En kon Boogerd zich voor de zoveelste keer gaan opmaken voor de onvermijdelijke vraag met het onvermijdelijke antwoord: "Nee, geen Milaan-Sanremo."

Met een eerste, tweede, derde (algemeen klassement), vierde en negende plaats komt er vandaag in de ingeslapen badplaats San Benedetto del Tronto een einde aan de strooptocht van Neerlands beste coureur in de Italiaanse rittenkoers tussen de twee zeeën. Jarenlang was Boogerd een renner die vooral met zijn hart reed. Dat doet hij op 28-jarige leeftijd nog steeds, maar inmiddels beschikt hij over meer ervaring en innerlijke rust om zijn eigen koers uit te stippelen. "Vorig jaar won ik hier de koninginnerit en heb ik beweerd dat Milaan-Sanremo een koers voor sprinters is. Ik heb gelijk gekregen."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 22kb)
Michael Boogerd schrijft de zware rit in de Tirreno-Adriatico op zijn naam. (Foto: Cor Vos)
Dat was koren op de molen van de verslaggever van La Gazzetta dello Sport, die voor het gemak het harde leven van een beroepsrenner even vergeleek met dat van een Formule-1-coureur. De organiserende krant van de Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo wil zoals elke organisatie altijd de beste coureurs aan het vertrek. Boogerd heeft die status inmiddels ook bereikt en snoerde de kritiek in één klap de mond. "Als Rebellin zaterdag de Poggio oprijdt, krijg ik natuurlijk pijn in mijn buik. Maar ik heb nu eenmaal geen goed gevoel bij Milaan-Sanremo en dat is ook nodig om een klassieker te winnen. Bovendien hebben wij in ons land geen 500 profs en moet ik in juli naar de Tour de France waarin alle ogen op mij gericht zijn. Dat is pure stress. Ik rij 130 koersen per jaar, maar ben geen Eddy Merckx die overal kan winnen."

De manier waarop hij de Muur van Ortezzano bedwong, riep echter wel herinneringen op aan de hoogtijdagen van 'De kannibaal'. Als Merckx het op zijn heupen kreeg, verslond hij iedereen. In de Tirreno-Adriatico heeft Boogerd het al een week op zijn heupen, maar ontbrak de beloning voor het offensief, dat vorige week woensdag werd ingezet. Met de steile aankomst in het bergdorp in het vooruitzicht wist de Rabobank-vedette dat dit zijn laatste kans zou zijn omdat het criterium van vandaag rond San Benedetto altijd een massasprint oplevert. Toen de ploeg 's ochtends vroeg voor het vertrek ook nog eens bij de Italiaanse 'corridori' de '23' en '25' ontwaarde, besefte Boogerd hoe laat het was en liet hij deze tandwielen steken.

Bij de eerste beklimming van de scherprechter, die zwaarder werd ingeschat als de Muur van Huy in de Waalse Pijl, arriveerde Boogerd als vierde op de top en wist hij dat hij de juiste versnelling had gekozen. In het daaropvolgende circuit rond Ortezzano controleerden zijn ploegmakkers Marc Wauters en de gebroeders Beat en Markus Zberg de wedstrijd en werd hun kopman in een zetel bij de voet van de slopende klim afgeleverd.

"Zij hebben schitterend werk afgeleverd", verklaarde de Hagenaar. "Ik heb het risico genomen en ben daarom extra gelukkig dat ik hun werk heb kunnen afmaken. Op die klim besloot ik te wachten omdat ik twijfelde of ik Rebellin eraf kon rijden. Hij ging ook hard omhoog en ik had, ondanks de kleine verschillen, het eindklassement al uit mijn hoofd gezet. In de sprint zat ik in zijn wiel. Dat was de ideale positie."

In Ortezzano boekte de geboren aanvaller alweer de vierde overwinning van dit seizoen. Een overwinning waarop niets viel af te dingen. Hoewel Luik-Bastenaken-Luik (22 april) en de Amstel Gold Race (28 april) nog ver zijn, weet Boogerd inmiddels hoe hij zijn topvorm kan conserveren. "Ik ga donderdag naar huis. Vier dagen rusten en dan de Catalaanse Week met op woensdag een mooie bergrit. Dan weer rust en de Brabantse Pijl. Vol koersen en heel veel rusten, daar komt het op neer. En dan maar hopen dat je niet ziek wordt."

• De blessure van Sergei Ivanov valt mee. Als leider in het algemeen klassement ging de renner van Fassa Bortolo maandag bij een valpartij in de laatste kilometer onderuit. In het ziekenhuis werd het hoofd van de Rus op twintig plaatsen gehecht. Gisteren ging hij niet meer van start, maar vertrok hij richting Gardameer. Vrijdag wordt besloten of hij kan deelnemen aan Milaan-Sanremo.




 


wo 21 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.