Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 21 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Miljoenenclaim voor Ten Cate

Van een onzer redacteuren

   
 

ALMELO - Beleggingsgroep United Fabrics (UF) claimt ƒ71 miljoen tegoed te hebben van kunststoffen- en textielfabrikant Koninklijke Ten Cate uit Almelo. De groep beschuldigt Ten Cate ervan een samenwerkingsovereenkomst met de Textielgroep Twenthe niet te zijn nagekomen.

UF heeft een meerderheidsbelang in het beursfonds Textielgroep, zo blijkt uit een dagvaarding bij de rechtbank in Almelo. Volgens UF zou topman Loek de Vries van Ten Cate het management van Textielgroep op zich nemen maar verzuimde hij dit. UF verwijt De Vries ook verder allerlei beloftes niet te zijn nagekomen. De Vries heeft volgens UF het belang van Ten Cate laten prevaleren boven dat van Textielgroep.

Eind 1998 deed Textielgroep een poging de destijds kwakkelende branchegenoot Ten Cate in te lijven. De Vries speelde in de strijd tussen Textielgroep en Ten Cate in de periode 1998/1999 een schimmige rol.

De huidige topman was in de zomer van 1998 als groepsdirecteur van Ten Cate door toenmalig topman Schreve aan de Textielgroep uitgeleend om orde op zaken te stellen bij de verliesgevende fabrikant. Dat was in Ten Cate's belang omdat Textielgroep een belangrijke partner was.

Datzelfde najaar keerde De Vries terug naar Ten Cate, waar hij tweede man werd. Hij bleef echter ook statutair directeur van Textielgroep, zo bleek uit gegevens van de Kamer van Koophandel. Die dubbelrol werd pikant toen Ten Cate en Textielgroep kort daarop gebrouilleerd raakten in een overnamestrijd. Bij Ten Cate was De Vries in diezelfde periode ook nog eens door zijn commissarissen gepasseerd als nieuwe bestuursvoorzitter: zij stelden de buitenstaander Pruntel als tussenpaus aan.

In 1999 zei De Vries dat de raad van commissarissen van Textielgroep weigerde hem als statutair directeur uit te schrijven. "Men is bang dat als mijn naam van de lijst gaat, de zaak onderuit gaat", zei hij in deze krant. Kort daarop schrapte Textielgroep op zijn verzoek toch zijn naam: tot veler verrassing nam De Vries daarop doodleuk zitting in de raad van commissarissen.

De hoogte van de UF-claim is berekend op de waarde van de aandelen van Textielgroep als Ten Cate de samenwerkingsovereenkomst zou zijn nagekomen. Textielgroep heeft inmiddels beslag laten leggen op aandelen van Ten Cate in de Synbra-groep in Etten-Leur.

Volgens de woordvoerder van de Almelose textielfabrikant komt deze miljoenenclaim niet als verrassing. "Wij maken ons dan ook geen zorgen", was het enige dat hij erover wilde zeggen. Het is nog niet bekend wanneer de zaak voor de rechtbank komt. De raadslieden van beide partijen waren gisteren niet voor commentaar bereikbaar.




 


wo 21 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.