Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 21 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Wall Street: ook financials kelderen

Van een onzer verslaggevers

   
 

NEW YORK - Koop op geruchten en doe ze weer van de hand zodra de feiten daadwerkelijk in nieuws komen. Met deze oude beleggerswijsheid zou de dramatische daling van de beurskoersen op Wall Street gisteren enigszins te verklaren zijn. Technologiefondsen werden massaal van de hand gedaan, waardoor de Nasdaq-index na een kortstondig herstel eerder deze week opnieuw de diepte inschoot en uiteindelijk 4,8% lager sloot op 1857,44 punten.

In de oude economie was evenmin veel plezier te beleven. De Dow Jones-index sloot uiteindelijk 2,4% (ruim 238punten) lager op 9720,76 puntenTechnologiefondsen implodeerden gisteren nadat de renteverlaging goed tot de beleggers was doorgedrongen. Direct na de aankondiging van Greenspan gingen de koersen eerst nog omhoog, maar dat hielden ze niet lang vol.

De grote fondsen maakten duikelingen van bijpassende omvang, zoals Sun Microsystems dat $1¾ minder waard werd op $17 3/8, IBM dat $4,30 verloor op $88,30 en Microsoft met een verlies van $1 5/8 op $52¾.

Groot was de verbazing bij handelaren over de dalende koersen bij de financials. Renteverlagingen hebben normaal gesproken juist in de hoek van banken en verzekeraars een positief effect. GP Morgan sloot echter $2,56 lager op $42,59, Citi Group zakte $2 op $44,30 en Amex leverde $1,49 in op $37,27.

Behalve een weinig indrukwekkende renteverlaging werden gisteren eveneens de cijfers van het Amerikaanse ministerie van handel over de eerste maand van dit jaar bekendgemaakt. De VS hebben in januari een tekort op de handelsbalans geboekt van $33,3 miljard. Het bedrag komt ongeveer overeen met de prognoses en is vrijwel gelijk aan het negatieve saldo van december. Dat is herzien van $33,0 miljard tot $33,2 miljard.

Volgens de maandcijfers nam de waarde van de import toe met 0,4% tot $122,9 miljard. De export groeide met 0,5% tot $89,6 miljard. Het tekort in de handel met Japan verminderde van $6,1 miljard tot $5,9 miljard. Het negatieve saldo met China was met ruim $6 miljard vrijwel onveranderd. Het tekort met de eurolanden vertoonde een flinke stijging van $3,2 miljard tot $4,3 miljard.




 


wo 21 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.