Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 21 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Komst euro zweept
de inflatie op

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

DEN HAAG - De komst van de euro zal de snel oplopende inflatie in Nederland nog verder aanwakkeren. De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht dat de nieuwe munt 0,2% zal bijdragen doordat winkeliers extra kosten moeten maken die ze deels zullen doorberekenen aan de klant.

De kosten zijn echter wel eenmalig, zo benadrukte DNB gistermiddag na afloop van een vergadering van het Nationaal Forum voor de introductie van de euro.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat ruim 15% van de inmiddels gewijzigde (euro)prijzen te wijten is aan fouten die gemaakt worden bij het omrekenen. Voor nog eens 15% van de ondernemers die dubbel prijzen, is een 'mooi' eurobedrag leidend in de prijsstelling.

Opmerkelijk gisteren was het nieuws dat de Nederlandse banken toch bereid zijn hun deuren langer open te houden in aanloop naar de omwisselingsoperatie. Op aandringen van de winkeliers zijn ze de laatste week van dit jaar eerder open en sluiten ze later, zodat ondernemers in staat zijn hun eurobiljetten op te halen. Zij hoeven hierdoor tijdens de kerstdagen niet onevenredig veel geld in huis te hebben.

Ook op nieuwjaarsdag zijn de kantoren een paar uur open voor zakelijk verkeer. Voor de consument blijven de deuren dan nog gesloten omdat de hele reorganisatie veel tijd in beslag zal nemen.

Koning klant moet zijn heil vooral zoeken in het pinnen en chippen. Alle automaten spuwen vanaf 1 januari 00.00 uur alleen nog euro's en dan vooral veel 'kleine' biljetten van 10 euro en bij sommige ook 5 "zodat een kopje koffie niet telkens met 100 euro wordt afgerekend", verklaarde voorzitter Dijkhuizen van het Forum de angst van ondernemers dat ze straks bakken vol wisselgeld onder de toonbank hebben staan.

Omdat er een enorme toename van pinbetalingen wordt verwacht, zal Interpay, de organisatie van de gezamenlijke banken, de capaciteit van computers en datalijnen voor het eind van dit jaar nog verdubbelen.




 


wo 21 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.