Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 21 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Damrak: Philips schokt Damrak
   
 

AMSTERDAM - Philips was gisteren de grote smaakmaker op een verder afwachtende beurs. Het grote wachten was natuurlijk op de renteverlaging in de VS, die later op de avond bekend zou worden. De financiële waarden lagen goed en de koers van AND 'knalde' omhoog door een aangekondigde reddingspoging. Per saldo wist de AEX index een winstje te boeken van 5,41 punten op 553,03.

Reeds om zeven uur in de ochtend wist Philips te melden dat de operationele winst van de halfgeleiderdivisie dit kwartaal 10% lager zou zijn dan in dezelfde periode van vorig jaar. Wel zou volgens Philips de halfgeleiderdivisie 5% beter presteren dan de markt als geheel. Maar ook zouden de divisies componenten en consumentenelektronica dit kwartaal verlies lijden.

De winstwaarschuwing was reeds door veel analisten voorspeld en kwam dus niet helemaal als een verrassing. Wel verassend was dat de koers van Philips eerst nog even omhoog ging naar EUR33,30 om daarna te dalen en te sluiten op EUR31,95, per saldo een daling van slechts 60 eurocent. De omzet was echter wel enorm met bijna 38 miljoen stuks (dubbelgeteld).

Tot veler verbazing ook bleek KPN aan het eind van de dag te behoren tot de stijgers. De telecomreus gaat weer eens wat lenen, nu ca. EUR2 miljard, om eerder leningen te kunnen betalen. "Het ene gat wordt met het andere gedekt", aldus een cynische beurshandelaar. Per saldo vermindert daardoor de totale schuld, nu al zo'n ƒ50 miljard, dus niet. Binnenkort komt KPN met een lijst van niet-kernactiviteiten die verkocht zullen worden, alles om maar aan geld te komen. De koers van KPN liep 39 eurocent op naar EUR12,14 bij een omzet van ruim 16 miljoen stuks.

Ook dochter KPNQwest kon een dergelijke winst boeken, maar UPC daalde 41 eurocent naar EUR9,34. Ook Versatel is uit de gratie. Gisteren ging er weer 34 eurocent van de koers af op EUR7,35. ASML kon een klein beetje goedmaken van de klappen van de afgelopen dagen. Gisteren kwam er 74 eurocent bij de koers op 23,63. Getronics echter leverde 15 eurocent in op EUR5,35, terwijl elders Libertel, CMG, Landis en Besi lichte verliesjes noteerden.

De financiële waarden lagen goed in navolging van Wall Street maandag. Ook gistermiddag bleken zowel de Dow Jones index als de Nasdaq index de opmars voort te zetten, al was de vooruitgang klein. Iedereen wachtte af wat Alan Greenspan in zijn grote wijsheid zou besluiten. De renteverlaging is een steun voor het bedrijfsleven en de banken en die zijn in ons land goedkoop, al moet er flink gesneden worden in de kosten om de winsten op peil te houden. ABN Amro won 39 eurocent op EUR21,35. Aegon trok 93 eurocent aan naar EUR32,60, Fortis EUR1,02 naar EUR27,22 en ING EUR1,32 naar EUR68,52.

Ahold zal de beursnotering van zijn Braziliaanse dochter Bompreco intrekken. Beleggers waardeerden deze manoeuvre met een stijging van 56 eurocent op EUR34,60. Unilever werd juist 15 eurocent goedkoper op EUR59,50 en Laurus sloot onveranderd op EUR7,45. Alle analistenrapporten over dit fonds hebben een sombere toon. De olieprijs daalt ondanks productiebeperkingen maar de koers van Kon. Olie steeg nog een halve euro naar EUR63,65.

Akzo was lager maar DSM hoger. Hagemeyer steeg wat maar Heineken daalde ongeveer evenveel zodat er niet duidelijk een lijn in de markt zat.

IHC Caland maakte een droomsamenwerking bekend met Atlantia Offshore in de VS. Dat bedrijf heeft echter een omzet van nauwelijks $75 miljoen en dat viel wakker geworden beleggers dus nogal tegen. De koers daalde EUR1,15 naar EUR54,55 bij een omzet van nog geen 200.000 stuks.

Corus verloor een eurocent, Van der Moolen kwam weer eens boven de EUR100-grens op EUR101,60 via een winst van EUR1,95. Vedior lag zwak maar Randstad won bijna een halve euro. Ook hier dus een verdeeld beeld.

Een van de grote winnaars was AND. Het Rotterdamse bedrijfje, dat o.a. routeplanners maakt, wankelt. Roosland Beheer, een wat onduidelijke venture capitalist uit Rotterdam, heeft een reddingsplan dat voorziet in de uitgave van (het is heus waar) 500 miljoen nieuwe aandelen! De koers knalde omhoog, dat wil zeggen dat de koerswinst 2 eurocent was op 21 eurocent, maar dat is wel ruim 10%.

Peter van der Tuin



 


wo 21 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.