Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 21 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Vaticaan gebukt onder seksschandaal
   
 

VATICAANSTAD - Het Vaticaan gaat gebukt onder een wereldwijd seksschandaal dat de Italiaanse krant La Republica gisteren naar buiten bracht.

Seksueel misbruik van nonnen door priesters en missionarissen in tenminste 23 landen waaronder de Verenigde Staten, Brazilië, de Filipijnen, India, Ierland en Italië, werd door de rooms-katholieke kerk schoorvoetend bevestigd.

Nonnen werden verkracht of moesten de pil gebruiken, terwijl zwangere nonnen tot abortus werden gedwongen.

De krant beroept zich op een rapport, dat uit 1995 dateert. Volgens Maura O'Donohue van de Engelse rk-hulporganisatie Cafod, die het rapport had opgesteld, deden de meeste gevallen van seksueel misbruik zich voor in Afrika. Met het oog op de aids-epidemie werden nonnen daar als 'veilig' beschouwd.

De arts O'Donohue, die zelf non is, bericht in haar rapport van een geval waarbij twintig nonnen van hetzelfde klooster op hetzelfde moment zwanger waren.

In een ander geval ontsloeg een bisschop de overste van een klooster, die had geklaagd dat 29 van haar nonnen door priesters zwanger waren gemaakt. De bisschop, wiens bisdom niet bekend is gemaakt, wilde niet naar haar luisteren.

In het rapport is ook sprake van een priester die een non dwong een abortus te ondergaan. Daarbij liet zij het leven. De priester, wiens naam niet bekend is gemaakt, leidde vervolgens de uitvaartmis voor de non. Het is volgens O'Donohue "in Afrika onmogelijk voor een vrouw om een man te weigeren, vooral een oudere man of een priester".




 


wo 21 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.