Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 17 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 

 
Vitesse met speels gemak langs RBC

Van onze speciale verslaggever




ROOSENDAAL - Het heeft even geduurd voor Vitesse, maar de Arnhemmers weten nu weer hoe het zoet van een overwinning smaakt. Het jaar begon zo mooi met de bekerwinst tegen Ajax, maar daarna regeerde zes wedstrijden lang kommer en kwel bij de ploeg van Ronald Koeman. Tot gisteren toen het bezoek aan hekkensluiter RBC resulteerde in een ruime 3-0 overwinning.

De opluchting was van het gezicht van iedere aanwezige Arnhemmer af te lezen. Ze hadden allemaal al zoveel te lijden gehad dit jaar.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
RBC-debutant Laybutt heeft moeite met Emile Mbamba (rechts). (Foto: ANP)
Eindelijk kon alle narigheid rondom de geplaagde club even naar de achtergrond worden verwezen. Maar bij Vitesse blijft het altijd gissen voor hoe lang. In ieder geval biedt plaats vier op de ranglijst weer uitzicht op Europees voetbal. Iets dat Vitesse na de winterstop te grabbel leek te gooien. Minder perspectief bood het spel van de Gelderlanders bij RBC. Zelfs tegen de nummer laatst van de KPN Eredivisie lukte het Vitesse niet om het niveau te halen van eerder dit seizoen. "Is misschien wel zo, maar voor ons zijn de drie punten even het belangrijkste. Daar put je moed uit en het geeft het zelfvertrouwen van de ploeg een zetje", wist trainer Ronald Koeman. "Van hieruit kunnen we verder."

RBC moet ook verder, maar de lijn die de club volgt, leidt rechtstreeks naar de Toto Divisie. Ondanks het leger van tussentijdse 'versterkingen'. Twee weken geleden maakte RBC thuis nog indruk tegen Ajax. Het speelde aardig en met het daaraan gekoppelde opportunisme wist het de Amsterdammers af en toe zelfs in verlegenheid te brengen. Het lek leek toen boven, maar achteraf bleek het een laatste stuiptrekking.

Wat de ploeg van Robert Maaskant gisteren tegen Vitesse liet zien, leek van geen kant op het spel tegen Ajax. RBC acteerde alsof het zich al heeft neergelegd bij directe degradatie. Ongelofelijk omdat met Vitesse toch een zwaar aangeslagen club op kwam dagen. Een uitgelezen kans om het verlies vorige week tegen concurrent Fortuna in Sittard goed te maken. Maar die nederlaag in Limburg lijkt de weerstand in West-Brabant juist definitief geknakt te hebben.

Of trainer Robert Maaskant, die werkelijk alles in het werk stelt om RBC op gang te krijgen, moet nog een laatste verrassing in petto hebben. Voor hem en RBC is het te hopen dat zijn inmiddels op niveau gebrachte vreemdelingenlegioen dan snel doet, waarvoor het naar Roosendaal is gehaald. Punten halen. Maar veel fiducie moeten Maaskant en het Roosendaals publiek maar niet hebben.

Gisteren deed RBC slechts twintig minuten mee tegen Vitesse. Jeffrey Kooistra werd onterecht afgefloten voor buitenspel, Regi Blinker schoot naast en Zoetebier pakte een schot van Kooistra. In de 24e minuut kreeg RBC de klap, die het niet meer te boven kwam. Debutant Stefano Ricci ziet eruit als een vervaarlijke Italiaanse verdediger, maar liet het op voetbalschoenen niet zien. Hij gaf Bob Peeters alle ruimte een voorzet van Tim Cornelisse terug te leggen op Didier Martel. De Fransman draaide handig weg bij Erik Hellemons en liet Oscar Moens simpel kansloos, 0-1.

Na rust ging een andere nieuweling in de defensie van RBC in de fout. De van Feyenoord gehuurde Stephen Laybutt verloor Emile Mbamba uit het oog en het was 2-0 voor Vitesse. Zonder in gevaar te komen, speelde de ploeg de wedstrijd simpel uit. Martel draaide zelfs nog een corner in eenmaal achter invaller doelman Sieb Dijkstra, 3-0. Het illustreerde de totale onmacht aan de zijde van RBC zonder dat Vitesse tot groots voetbal kwam. De rode kaart van Maarten Schops, die zijn tegenstander vlak voor het eindsignaal van achteren neertrapte, was 'slechts' een bevestiging van de Roosendaalse frustraties.

RBC Roosendaal - Vitesse 0-3 (0-1).24. Martel 0-1, 55. Mbamba 0-2, 84. Martel 0-3. Scheidsrechter: De Graaf. Toeschouwers: 5000. Rode kaart: 89. Schops (RBC). Gele kaart: Blinker, Laybutt (RBC).


za 17 maart 2001

 

[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.