Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 17 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 

 
'PSV machteloos tegen rellen'

door Joan van den Dungen




EINDHOVEN - PSV wil de raddraaiers, die betrokken waren bij de rellen na de wedstrijd tegen Kaiserslautern keihard gaan aanpakken. Maar woordvoerder Pedro Salazar vraagt zich hardop af of dat wel iets uithaalt. "Wij staan, net als de andere clubs machteloos", verzucht hij. "Zij worden opgepakt maar staan na een paar uurtjes alweer op straat."

Tijdens de wedstrijd donderdagavond raakten twee agenten en vijftien suppoosten gewond toen een groep van zo'n 100 woedende supporters het veld bestormde.

Frustrerend

PSV-zegsman Salazar sluit niet uit dat de relschoppers al een stadionverbod op zak hebben. "Zo'n verbod is nog lang niet waterdicht", vervolgt hij. "Zij zitten steeds weer doodleuk op de tribune met 20 of 30 vriendjes. Als een steward hem stevig zou aanpakken dan kan hij rekenen op een vette schadeclaim. Maar als zo'n, vaak dronken, relschopper iemand van ons het ziekenhuis in schopt, dan kunnen we nergens terecht. Het is frustrerend."

Ook na de wedstrijd braken buiten het stadion rellen uit. De boze supporters koelden niet alleen hun woede op de reportagewagens van de NOS en de Duitse tv, van tientallen geparkeerde auto's werden zo'n 80 autoruiten aan diggelen geslagen. De ME, die massaal op de been was, moest enkele charges uitvoeren toen de relschoppers met stenen gingen smijten.

Buurtbewoners hebben geen goed woord over voor het brute geweld. "Het is diep treurig", zegt mevrouw E. Liebregts (66), die pal tegenover het stadion woont. "Dit is je reinste gajes. Belachelijk dat zo'n kleine groep zoveel ellende kan aanrichten, temeer omdat de club ervoor moet boeten, terwijl die er niks aan kan doen. PSV moet straks een hoop geld betalen en krijgt straks een zware straf. Dat is toch niet eerlijk?"

PSV wil de schade op de daders gaan verhalen. Salazar: "We wachten de uitspraak van UEFA in spanning af. Maar, los van alle gedupeerden die schade hebben, dreigt er ook voor PSV een enorme financiële strop. Al zouden we maar een wedstrijd in een ander stadion moeten spelen, dan heeft dat al gigantische gevolgen. Maar ook de echte supporters zijn daarvan de dupe."

De Eindhovense politie verrichtte tien arrestaties, maar negen relschoppers zijn al op vrije voeten. Gisteren zijn zeven rechercheurs vrijgemaakt voor het onder zoek naar de geweldsuitbarstingen. "Een zeer ernstige zaak", meldt woordvoerder Ben Sibon. "Wij willen precies weten wat er is gebeurd en wie daarvoor verantwoordelijk is. We hopen mede aan de hand van tv-beelden binnenkort de rest op te kunnen pakken."

Ger van Os, voorzitter van de PSV-supportersvereniging, zegt blij te zijn dat PSV de raddraaiers zwaar wil straffen. "Al krijgen die gasten een stadionverbod voor het leven, dan staan we daar vierkant achter", aldus Van Os. "Onze club heeft een uitstekende reputatie in zowel binnen- als buitenland, maar die is nu op een verschrikkelijke manier in diskrediet gebracht. Geloof mij als ik zeg dat alle andere supporters, lees 98 procent, walgt van de twee procent die dit alles op zijn geweten heeft."

De UEFA beslist volgende week woensdag welke sancties de club te wachten staan.


za 17 maart 2001

 

[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.