Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 17 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 

 
Nagalm supportersterreur in Eindhoven



EINDHOVEN - Aanstaande woensdag zal de UEFA zich beraden op strafmaatregelen naar aanleiding van het supportersgeweld tijdens PSV-FC Kaiserslautern. De landskampioen hangt een zware sanctie boven het hoofd. PSV houdt er ernstig rekening mee dat volgend seizoen wellicht twee of drie duels ver buiten Eindhoven afgewerkt dienen te worden.

Uitgerekend op de dag dat hoofdsponsor Philips het contract voor nog eens vijf jaar verlengde, tekenden ontgoocheling en verontwaardiging gisteren de sfeer in de stad die donderdag op stelten stond. Zoals altijd leden de goede supporters onder de terreur van een plukje, door alcohol en drugs bedwelmde hooligans. De PSV-top heeft het er zeer moeilijk mee. Dat de familiaire sportvereniging opeens in verband gebracht wordt met dergelijk destructief gedrag, is hun ergste nachtmerrie.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 18kb)
Mark van Bommel moest met rood van het veld. (Foto: MATTY VAN WIJNBERGEN)
Ook in de spelersgroep was de eruptie van geweld gisteren nog een hot item. "Supporters die door het dolle heen raken, denken op zo'n moment niet na over de gevolgen," zei aanvoerder Mark van Bommel. En die kunnen PSV zwaar treffen. "Ik hoop dat we twee of drie wedstrijden op zo'n 300 kilometer buiten Eindhoven moeten spelen; dan komen we nog redelijk goed weg. Maar als we voor een jaar van deelname worden uitgesloten, kost het de club nog veel meer geld. Bovendien missen de spelers de broodnodige internationale wedstrijden en zou het ook funest zijn voor het Nederlandse voetbal, want de topclubs moeten in principe voor punten zorgen."

Van Bommel hield zich niet louter met de randverschijnselen bezig. Hij had het al moeilijk genoeg met zichzelf. De onnodige rode kaart werd hem niet in dank afgenomen door trainer Erik Gerets, die zijn captain nog zo had gewaarschuwd voor de reputatie van arbiter Lopez Nieto. De Spanjaard houdt niet van driftig pratende spelers. "Zijn kritiek had voornamelijk met die eerste kaart te maken. Die was inderdaad dom. Ik reageerde heel onvolwassen," aldus Van Bommel, die net als Ronald Waterreus en Johann Vogel (derde gele kaart) de eerste wedstrijd in het nieuwe seizoen zal moeten missen.

Zijn timing was toch al niet geweldig. Vorig seizoen kreeg Van Bommel rood tegen Bayern München. "Dat gebeurt me nooit meer," sprak hij afgelopen zomer zelfbewust, wijzer geworden door de harde Europese wetten. Tegen de eerste de beste Duitse tegenstander ging het echter opnieuw mis. "Ik had af kunnen rekenen met het beeld dat sommige mensen van mij hebben, maar heb het voor mezelf verpest en moet weer maanden knokken om het tegendeel te bewijzen. Daar ben ik goed ziek van."

De jonge international werd afgelopen week achtervolgd door uitspraken van insiders, die wisten te vertellen dat hij de kunst van het intimideren iets te goed verstaat en dat schijnt niet te passen in de 'schone' Nederlandse cultuur. Hij ergerde zich enorm aan die selectieve verontwaardiging. "Bij die strafschop werd ik niet geraakt, maar we kregen 'm wel. Scoort Bruggink en winnen we gewoon van Kaiserslautern, noemt iedereen het professioneel."

In de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht zal die dolle donderdag morgen nog wel even nagalmen. "Maar het moet niet te lang blijven hangen," vindt Van Bommel, die na een turbulente week voorlopig zijn buik vol heeft van alle commotie. "Vorige week waren we nog een Europese topploeg in wording, nu zijn we weer onvolwassen en kunnen er niks van. Zo snel kan het gaan, maar ik vind het wel erg opportunistisch."


za 17 maart 2001

 

[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.