Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 17 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 

ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
 
VS-dip bij recordomzet

Van een onzer verslaggevers




NEW YORK - De Amerikaanse beurzen hebben een turbulente week achter de rug met flinke koersdalingen op maandag en woensdag. En gisteren, vlak voor het weekend, was het weer goed mis. De dalingen gingen dit keer gepaard met een enorme handelsomzet op Wall Street: de op drie na hoogste ooit gemeten (ruim 1,5 miljard stuks). De Nasdaq Composite daalde naar 1891,06 (2,6% lager) en de prestigieuze Dow Jones kreeg een afwaardering van 2,1% op 9823,41.

Handelaren keken gisteren met grote bezorgdheid toe. Koersdalingen bij hoge omzetten zijn over het algemeen geen goed teken. Verklaring voor de drukte was de expiratie van optie- en future-series.

Vooral Compaq Computer en Oracle stonden negatief in de belangstelling. Hun winstwaarschuwingen wakkerden opnieuw de onrust aan over de inkomsten van deze sector. Compaq daalde met $0,50 naar $18 en Oracle leverde iets meer dan een halve dollar in op $14.

Andere technologiewaarden hadden ook last van het nieuws. Zo stond IBM op een verlies van 5,5% met een slotkoers van $90,10. Bijna alle Dow-fondsen stonden in de min.

Het anders redelijk stabiele Dow-fonds Merck moest 2,6% in koers prijsgeven. Daarmee maakte het fonds een hogere verliesstand (4%) in het laatste handelsuur ongedaan. Ook andere bedrijven uit de farmaceutische industrie lagen minder goed. Wellicht beginnen ook deze bedrijven de economische teruggang te voelen.

Voor beleggers lijkt de vergadering van de Fed volgende week dinsdag het enige hoopgevende lichtpuntje. Beleggers rekenen erop dat Fed-voorzitter Alan Greenspan de rente met driekwart procent gaat verlagen. De producentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in februari veel minder sterk gestegen dan in de voorgaande maand. Dat vergroot de kans dat de Fed inderdaad de rente verlaagt om de economie een stimulans te geven.

En dat is hard nodig. De industriële productie in de VS ging in februari voor de vijfde achtereenvolgende maand omlaag, deze keer met 0,6%. Analisten hadden gerekend op een achteruitgang met slechts 0,3%. Nieuw bewijs voor de economische teruggang in de VS. Een zo lange periode met een neergaande lijn is niet meer voorgekomen sinds de recessie van 1990/91.


za 17 maart 2001

 

[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.