Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 17 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 

ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
 
Fugro profiteert fors van investeringen oliereuzen

Van een onzer verslaggeefsters




AMSTERDAM - Ingenieurs- en adviesbureau Fugro verwacht dit jaar sterker kunnen profiteren van investeringen van de olie- en gasindustrie.

In de tweede helft van vorig jaar herstelde het investeringsniveau zich al fors, maar volgens bestuursvoorzitter Gerrit-Jan Kramer mag er nog wel een schepje bovenop.

"Gezien de hoge olieprijs worden er eigenlijk nog te weinig nieuwe gas- en olievelden ontwikkeld. Het gevaar bestaat dat voorraden en consumptie te dicht bij elkaar komen te liggen en op is op, dat heeft de Amerikaanse gasmarkt wel laten zien", waarschuwde Kramer zijn voornaamste opdrachtgevers.

De gisteren gepresenteerde jaarcijfers waren conform de eerder bekendgemaakte voorlopige cijfers. Dankzij een sterk herstel in de tweede helft van vorig jaar boekte Fugro een recordwinst van EUR46 miljoen. In 1999 was dat nog EUR40,7 miljoen. De omzet steeg naar EUR712 miljoen, een toename van 30,4% ten opzichte van een jaar eerder.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 10kb)
Gert Jan Kramer
Afgelopen maand heeft Fugro om de oorlogskas te versterken een achtergestelde converteerbare obligatielening uitgegeven van EUR100 miljoen. Fugro is al een tijdje op zoek naar een derde activiteit naast de bestaande divisies geotechniek en Survey. De zoektocht vordert volgens Kramer goed. "Maar we hebben onszelf nog drie jaar de tijd gegeven."

Na een zwakke start van het jaar namen in de tweede helft van het jaar de olie- en gasactiviteiten sterk toe. Ook was er voortdurend veel vraag naar onderzeese kabel. Zo sloot Fugro een contract met TyCom voor een zeebodemonderzoek naar een werelddekkend glasvezelkabelnetwerk. Alleen de seismische activiteiten waren verliesgevend. Kramer verwacht geen snel herstel in deze markt.

In Mexico sloot het ingenieurs- en adviesbureau als partner in een bedrijf een overeenkomst met de nationale oliemaatschappij Pemex. Samen met andere partijen gaat Fugro onderzoek doen naar nieuwe platforms en mogelijke pijpleidingroutes in de baai van Campeche.

Op de wereldmarkt voor geofysica vanuit de lucht neemt Fugro dankzij diverse acquisities nu een sterke positie in. Eind 1999 en begin 2000 werden drie bedrijven in Canada en Australië overgenomen, later dat jaar volgden nog twee overnames in Zuid-Afrika. Eerder gekochte bedrijven in Frankrijk werden samengevoegd, waardoor Fugro nu ook in dat land een sterke positie heeft in de geotechniek te land.

Zoals altijd spreekt Fugro geen verwachting uit voor het komende jaar. Hoewel de orderportefeuille goed is gevuld, is veel werk van het bedrijf seizoensgebonden. Verder werkt Fugro veel met kortlopende orders en zit er vaak een korte termijn tussen de toekenning en de uitvoering van een opdracht.

Toch benadrukte Kramer gisteren dat Fugro géén cyclisch bedrijf is. "Fugro is in vijftig landen actief en onze activiteiten zijn voldoende gespreid. Als je kijkt naar de lange termijn ontwikkeling van het bedrijf, zie je een stabiele groei."


za 17 maart 2001

 

[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.