Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 17 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 

ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
 
Afname vraag treft Gamma

Van een onzer verslaggevers




AMSTERDAM - Steeds voller wordende Amerikaanse magazijnen van Gamma Holding spreken boekdelen: de negatieve economische ontwikkelingen in de VS zijn goed voelbaar bij het textielconcern uit Helmond.

Al sinds december loopt de vraag dusdanig terug, dat Gamma de productie van bijvoorbeeld stof voor het bekleden van matrassen een tandje terug heeft moeten brengen. "Waar we voorheen met een vierploegendienst draaiden, beperken we ons momenteel tot drie", aldus financieel directeur Meint Veninga tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

Niet alleen aan de overkant van de Atlantische Oceaan hangen donkere wolken. Ook de huidige malaise in de Europese automobielindustrie, waar de verkoopdaling rechtstreeks invloed heeft op de afzet van Gamma's stoelbekleding, werpt volgens het bedrijf zijn schaduw vooruit. Evenzeer geldt dit voor de verkopen van kledingtextiel in Afrika, waar de onstabiele politieke situatie in met name Ivoorkust en Congo de resultaten onder druk kan zetten. Het zijn deze risicofactoren die Gamma Holding gisteren weerhield van het doen van uitspraken over het lopende boekjaar.

Met al deze onzekerheden zou je bijna kunnen spreken van een winstwaarschuwing, ware het niet dat het bedrijf ook nog een positief vooruitzicht wist te melden. En dat is dat Gamma geen last meer zal hebben van de negatieve invloed van de interieuractiviteiten. Een genomen voorziening van EUR30 miljoen plaats deze problemen in één keer buiten de deur. De interieurtak leed in het afgelopen jaar nog een verlies van EUR12 miljoen (EUR18 miljoen in 1999) maar deze aderlating bleef buiten het bedrijfsresultaat.

De verkoop van de interieurtak duurt langer en veroorzaakt meer problemen dan vorig jaar werd ingeschat door het bedrijf. Hoewel de activiteit al in zijn geheel gedeconsolideerd is, moeten er op dit moment nog vijf van de oorspronkelijke tien bedrijven verkocht worden.

Voorafgegaan aan de wat sombere vooruitzichten presenteerde het textielconcern de resultaten over het afgelopen boekjaar. Hieruit bleek dat het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening in 2000 met 10,2% is gestegen tot EUR47.6 miljoen. De eerder genoemde voorziening van EUR30 miljoen meegerekend, komen ze op een uiteindelijk resultaat van EUR17 miljoen, een daling van 60% ten opzichte van 1999.

De winst per aandeel kwam ruim 7% hoger uit op EUR6,38. De omzet van het concern steeg met 8%, hetgeen vooral te danken was aan het bedrijfsonderdeel 'Industrial applications', waar onder meer bekleding voor matrassen wordt gemaakt. De overname van de Duitse producent van matrasbekleding Schoedel hielp daarbij een handje. Autonoom viel de omzetstijging daarom wat lager uit: 6,9%.


za 17 maart 2001

 

[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.