Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 17 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 

ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
 
ASML bederft de stemming



AMSTERDAM - Met wat vandaag in het nieuws is, worden morgen de aardappelschillen weggegooid. Dat merkten ook beleggers in technologie-, media- en telefonie-aandelen (tmt) gisteren op het Damrak.

Was een bevestiging van de winstverwachting van telefoonproducent Nokia eergisteren nog aanleiding voor optimisme, gisteren zorgden waarschuwende woorden van toeleverancier aan de chipindustrie ASM Lithography (ASML) voor het tegenovergestelde sentiment.

Dat leidde op de Amsterdamse effectenbeurs tot een daling van de AEX-index met 16,05 punten (2,8%) tot 553,50. De Midkap-index leverde 12,74 punten (2,1%) in op 583,39, absoluut en procentueel iets minder dan de AEX.

Van de 25 AEX-fondsen eindigden 21 lager en vier hoger. Procentueel de grootste dalers waren telco's KPNQwest (-15,8% op EUR15,15) en Versatel (-12,6% op EUR7,88) en bovengenoemd ASML (-12,2% op EUR23,00).

ASML maakte gisteren bekend dat de verkopen in 2001 niet uit zullen komen boven die in 2000. In het licht van die ontwikkeling, aldus ASML, gaat de toeleverancier aan de halfgeleiderindustrie beter letten op de kosten. Ook is een personeelsstop aangekondigd "er wordt alleen nog een zeer beperkt aantal mensen aangenomen voor zeer specifieke functies". Daarnaast wordt nauwgezet gekeken naar het aantal personeelsleden. Of dat betekent dat er banen verdwijnen, wilde het bedrijf in een toelichting niet zeggen.

Nieuws was er ook van gelegenheidsduo ABN Amro en KPN. Hun in juli 2000 met veel bombarie aangekondigde financiële portal Money Planet bleek gisteren een doodgeboren kindje. Een investering van EUR150 à 200 miljoen in de infrastructuur van de op te zetten online financiële dienstverlener is vanuit het oogpunt van rendement niet langer verantwoord, concludeerden ABN Amro en KPN 'in goede harmonie'. Beide aandelen werden voor het afblazen van de investering 'beloond' met koersverliezen van respectievelijk 3,2% op EUR21,41 (ABN) en 6,7% op EUR12,19 (KPN).

Post- en pakjesbezorger TNT Post Groep was met een koerswínst van 8,4% op EUR24,40 de grootste stijger binnen de AEX. Het ministerie van Verkeer & Waterstaat maakte gisteren bekend met de verkoop van ruim 35 miljoen aandelen TPG ƒ1,93 miljard te hebben opgehaald. Het ministerie plaatste de stukken bij institutionele beleggers in Groot-Brittannië, Nederland en Duitsland, voor EUR22,50 per stuk.

Bankverzekeraar ING Groep leverde 4,0% in op EUR68,14. The Wall Street Journal meldde gisteren dat een groep minderheidsaandeelhouders in de Poolse Bank Slaski goed voor 20% van de aandelen in de bank niet tevreden zijn over het bod van ING op de aandelen van Bank Slaski die het nog niet in bezit heeft. Pikant detail: één van de steigerende aandeelhouders is ABN Amro Asset Management. Een aandeelhoudersvergadering op 17 april zou meer duidelijkheid moeten bieden. De aandeelhouders zijn niet per definitie tégen het bod, aldus de Amerikaanse zakenkrant, ze willen alleen graag weten over hoe het precies tot stand is gekomen.

Van de 25 Midkap-fondsen eindigden er, net als bij de AEX-, 21 lager en vier hoger. Grootste procentuele dalers waren uitzender Randstad (-15,2% op EUR13,15), halfgeleiderproducent BE Semiconductor (-8,7% op EUR8,40) en automatiseerder CMG (-5,7% op EUR11,50). Het verlies van Randstad werd in verband gebracht met een negatief analistenrapport van Deutsche Bank. Daarin zou onder meer de winst-per-aandeeltaxatie voor 2001 neerwaarts zijn bijgesteld.

Warenhuisketen Vendex KBB was met een koerswinst van 5,5% op EUR17,15 de grootste stijger binnen de Midkap. Een positieve bijstelling van het advies door analisten van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs zou daarvoor verantwoordelijk zijn.

René Lukassen


za 17 maart 2001

 

[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.