Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 17 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 

 
Antwerpen krijgt eerste cannabiswinkel

door Gemma Buters




BRUSSEL - Een Nederlands-Belgisch echtpaar zorgt voor commotie in Antwerpen met hun binnenkort te openen 'Growthshop Flow', de eerste cannabiswinkel in de Belgische havenstad. Het stadsbestuur is bezorgd en het Vlaams Blok stond deze week al met honderd man op de stoep te demonstreren. "Hollanders, rot op met je coffeeshop", aldus het weinig subtiele advies van de Blokkers.

"En ik ben niet eens een Hollander, ik ben een rasechte Antwerpse", zegt uitbaatster Jos Vermeulen verontwaardigd. "Mijn man is een Rotterdammer en ik heb lang in Nederland gewoond, maar ik heb nog altijd een Belgisch paspoort."

Nederlandse of niet, Vermeulen heeft zich heel wat op de hals gehaald met haar idee als eerste in te springen op de verruimde Belgische drugswetgeving. Als die eenmaal door de papiermolen is, zal het gebruik van cannabis bij onze zuiderburen niet meer strafbaar zijn. De verkoop blijft verboden. Liefhebbers van een joint moeten de grens over of zelf telen.

Zelf telen

Met dat laatste willen Jos en haar zoon ze graag helpen. In hun winkel aan de Antwerpse Paardenmarkt vol kleurrijke graffiti van wietplanten gaan ze materiaal verkopen om zelf cannabis te telen; plantenbakken, lampen, potgrond en mest. Verder brengen ze een arsenaal aan wiet-parafernalia op de markt, zoals lange vloeitjes, waterpijpen en asbakken.

"Maar geen zaden en cannabis, want dat mag nog niet. Tenminste, eigenlijk weet niemand precies wat wel of niet is toegestaan dus blijven we voorzichtig", verzekert Jos.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Jos Vermeulen
Ondanks haar pogingen zich aan de wet te houden, kijkt het Antwerpse stadsbestuur met afgrijzen toe. Wethouder Dirk Grootjans (Veiligheid) vindt het nieuwe gedoogbeleid een verkeerd signaal in het bestrijden van de drugsproblemen. Vermeulens winkel kan hij missen als kiespijn. "We zullen ze scherp in de gaten houden. Als ze de wet overtreden, grijpen we meteen in", dreigt Grootjans.

Ook de landelijke minister Marc Verwilghen van Justitie vindt de import van de Nederlandse coffeeshop-cultuur maar niks. Hij ziet winkels zoals 'Flow' en het Hennepmuseum, dat een Nederlander een paar straten verderop gaat openen in de schimmige stationsbuurt, als promotie van drugsgebruik.

"Ach, het gebeurt toch wel", zegt Vermeulen. "Je kan hier in Antwerpen op iedere straathoek cannabis kopen van handelaren die het spul uit Nederland halen. Trouwens, als ik het niet doe, dan komen de échte Hollanders wel met hun winkeltjes."

Zodra de nieuwe drugswet officieel van kracht wordt, wil Vermeulen haar winkel uitbreiden met een coffeeshop. Ze droomt al van vestigingen in Leuven, Brugge en Brussel. "Ik zie hier gewoon geld in", zegt ze eerlijk. "Ik ben een pionier. Jaren geleden was ik de eerste in België met sekslijnen. Die werden toen van de ene op de andere dag afgesloten. Vroeger moesten mijn ouders de grens over om seksboekjes te kopen, nu wordt de grootste erotica-beurs van Europa hier gehouden."


za 17 maart 2001

 

[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.