Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 17 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 

 
NAVO weigert ingrijpen
in Macedonië

Van onze correspondent




SKOPJE - De NAVO heeft gisteren de bewaking van de grens tussen Kosovo en Macedonië verscherpt, nadat voor de derde achtereenvolgende dag Macedonische veiligheidstroepen en Albanese rebellen slaags raakten bij de stad Tetovo.

De NAVO bleef echter ook gisteren weigeren de Macedonische veiligheidstroepen te hulp te schieten omdat het mandaat hiervoor vooralsnog ontbreekt.

In het hart van Tetovo, een stad hoofdzakelijk bewoond door de Albanese minderheid, sloegen granaten in op het centrale plein. Heftig mortiervuur weerklonk rond de heuvel Sar Planina, waar de rebellen van het Nationale Bevrijdingsleger (UCK) zich hebben verschanst en Macedonische stellingen bestoken.

De bij Tetovo gestationeerde Duitse NAVO-troepen kwamen gisteren bij de gevechten enige tijd onder vuur te liggen. De Duitsers bevoorraden vanuit Tetovo de Duitse troepen in Kosovo. De Duitse eenheden schoten niet terug.

Het conflict lijkt zich naar elders in Macedonië uit te breiden, zoals gisternacht naar Kicevo, 120 kilometer ten zuidwesten van Skopje. Ook uit de dunbevolkte grensgebieden bij Kosovo werden sporadische gevechten gemeld.

Inmiddels blijven Macedonische burgers de stad ontvluchten. Onder hen waren gisteren ook jongere Albanezen, die bang zijn door de rebellen gedwongen te worden aan de strijd deel te nemen.

Het Macedonische parlement, waarin gematigde Albanese partijen zitting hebben evenals in de regering kwam gisteren in spoedzitting bijeen. President Boris Trajkovski riep andermaal de NAVO op de Macedonische strijdkrachten te hulp te schieten om de opstand te onderdrukken. De NAVO op haar beurt maakte opnieuw duidelijk dat "het huidige mandaat dit niet toelaat. Onze rol is beperkt tot Kosovo", aldus een NAVO-woordvoerder gisteren.


za 17 maart 2001

 

[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.