Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 17 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 

 
Dodelijke explosies in woonflats Chinese arbieders



PEKING - Een serie van vier mysterieuze explosies heeft gisteren in de vroege ochtend in de noord-Chinese stad Shijiazhuang aan zeker achttien mensen het leven gekost. Gevreesd wordt echter voor honderden doden.

De zwaarste explosie deed zich voor in een vijf verdiepingen tellend woongebouw van een katoenspinnerij. De oorzaak van de ontploffingen is in onderzoek, maar er wordt gefluisterd dat ontslagen, gefrustreerde werknemers van deze 'Katoenspinnerij 3' achter de aanslagen zitten.

Volgens een omwonende zouden er 35 gezinnen in de volledig met de grond gelijk gemaakte flat wonen. Het dodental zal dan ook nog zeker boven de door het Chinese staatspersbureau Xinhua opgegeven officiële cijfer van achttien uitkomen. Er zijn tot nu toe 28 mensen gered uit de ingestorte flat.

In twee andere flatgebouwen, één voor werknemers van een andere katoenspinnerij en één voor spoorwegpersoneel, deden zich binnen het uur na de eerste ontploffing ook explosies voor.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 25kb)
Gewonden worden afgevoerd. (Foto: EPA)
Een vierde explosie vond plaats in een woongebouw van de Hogeschool voor Televisie die op een paar kilometer afstand van de andere gebouwen is gevestigd. Deze drie ontploffingen waren lichter dan de eerste en er vielen geen slachtoffers.

Na de ontploffingen sloot de Chinese politie de stad hermetisch af. Iedereen die de stad in of uit wilde werd gecontroleerd. De meeste buitenlandse verslaggevers werden teruggestuurd door de politie.

Ontslagen

Shijiazhuang telt 1,3 miljoen inwoners en is de hoofdstad van de noordelijke provincie Hebei. De stad is het centrum van de Chinese katoenindustrie en ligt 250 kilometer ten zuiden van Peking. De zwaar verlies lijdende Chinese katoenindustrie wordt momenteel door Peking 'gereconstrueerd'. Dit gaat gepaard met talloze ontslagen.

In september van het vorige jaar werd Shijiazhuang ook al opgeschrikt door enkele explosies. Toen raakten door bommen in winkelcenta en bussen 28 mensen gewond. De tijdbommen waren echter knullig in elkaar geknutseld. Voor deze aanslagen werd later een man opgepakt die onder dreiging van aanslagen geld wilde afpersen aldus de Chinese staatsmedia. Hij werd ter dood veroordeeld.

Ontploffingen door aanslagen of nalatigheid zijn in China aan de orde van de dag. Ruim anderhalve week geleden werd het land nog opgeschrikt door een vuurwerkexplosie op een school in de provincie Jiangxi. Hierbij vielen 42 doden, meest kinderen. De scholieren werden gedwongen vuurwerk te maken om zo geld te verdienen voor de armlastige school.

Volgens de autoriteiten was de school echter niet opgeblazen door een ongeluk met vuurwerk, maar had iemand een bom geplaatst. (AP/Reuters/ANP)


za 17 maart 2001

 

[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.