Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 17 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 

 
Booreiland kapseist: tien doden

door Fred Pruim




ROTTERDAM - Experts van het Rotterdamse bergingsbedrijf Smit Tak zijn ingeschakeld om vlak voor de kust van Brazilië een enorme olieramp met het grootste booreiland ter wereld te voorkomen. Gisternacht deden zich drie zware explosies voor in een van de immense poten van het veertig verdiepingen hoge platform, de P-36. Daarbij kwamen tien mensen om. Door de ontploffingen zakte het booreiland scheef, waardoor het langzaam maar zeker in de golven dreigt te verdwijnen.

Stabiliseren

De Nederlandse bergingsexperts, die afgelopen nacht nog naar Brazilië zouden vertrekken, moeten in eerste instantie proberen de P-36 te stabiliseren. Mochten ze daar niet in slagen, dan lijkt een grote olieramp onafwendbaar.

Woordvoerder K. Bom van Smit Tak in Rotterdam bevestigde gisteren, dat er een bergingscontract is afgesloten met de eigenaar van het booreiland, de Braziliaanse oliegigant Petrobras.

De afgelopen nacht zou vanuit Nederland een groot vrachtvliegtuig vertrekken met aan boord 33 ton bergingsmaterieel. Onbekend was gisteren nog of de Nederlanders ook lokale hulp zullen inschakelen. Wellicht wordt ook de Amerikaanse vestiging van Smit Tak ingeschakeld.

De ontploffingen op het booreiland, dat ongeveer 125 km van Rio de Janeiro in het olieveld Campos ligt, deden zich kort na elkaar voor. Na de eerste klap waren brandweermensen net bezig om het ontstane vuur te blussen, toen een tweede knal volgde. Kort daarop vond een derde explosie plaats. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren, is nog onduidelijk.

Productie

De P-36 produceert maar liefst 180.000 vaten olie per dag en is daarmee goed voor zo'n 12 procent van de totale Braziliaanse olieproductie. Op het moment van de ontploffingen lag de productie wat lager.

Volgens de gegevens van eigenaar Petrobras heeft 's werelds grootste booreiland bijna 900 miljoen gulden gekost. Op het booreiland waren 175 mensen aanwezig. Een van de medewerkers was op slag dood, negen anderen werden gisteren nog vermist. Aangenomen wordt echter, dat ook zij zijn omgekomen. De overlevenden werden geëvacueerd naar een naburig platform. • Een ongekende olieramp bedreigt de kust van Rio de Janeiro nadat gisteren het grootste booreiland ter wereld, de P-36, na drie zware explosies scheef zakte en in de golven dreigt te verdwijnen. FOTO: AP


za 17 maart 2001

 

[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.