Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 17 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 

 
Dokter Van Velzen wast nu trucks

door René Steenhorst




AMSTERDAM - De internationaal in opspraak geraakte Nederlandse patholoog-anatoom dr. Dick van Velzen heeft nieuw, tijdelijk werk gevonden: hij wast voortaan vrachtauto's. Drie dagen per week staat hij nu in de wasstraat van een transportbedrijf van 'een goede kennis' van hem. "Het is een vorm van bezigheidstherapie."

"Ik doe dit op advies van de psychotherapeut met wie ik sinds enige tijd praat, om alles bij mezelf weer goed op de rails te krijgen."

'Verademing'

De hulpverlener adviseerde Van Velzen zijn zinnen te verzetten na de ernstige spanningen in zijn leven en werk. "Natuurlijk, ik had kunnen gaan hardlopen of fietsen. Maar deze wasplaats kwam op mijn weg. En ik moet zeggen: het is heerlijk, een verademing! Je bent namelijk helemaal uít dat medische wereldje."

Van Velzen, die door de Britse regering wordt gezien als de centrale figuur in een omvangrijk schandaal rond de opslag van tienduizenden illegaal uitgenomen organen en weefsels van overleden én levende kinderen, zei ons gisteren niet te geloven dat hij ooit nog als arts of wetenschapper werkzaam zal zijn. "Ik denk niet dat de medische wereld mij ooit nog zal toelaten, na alle commotie rond mijn persoon."

Toch zegt hij op dit moment "niet ongelukkig" te zijn met het huidige tijdverdrijf: "Ik werk me vijf uur lang uit de naad. Dat geeft een goed gevoel. Je bent met iets concreets bezig en ziet onmiddellijk resultaat. Já hoor, er staat alweer een truck voor me klaar. Als ik die schoon heb, ga ik weer naar huis. Ben dan lekker moe en slaap in elk geval beter door dit soort lichamelijke arbeid."

Dr. Dick van Velzen die door de Britse (sensatie)pers werd afgeschilderd als 'Doctor Death' en 'The Bodysnachtcher', zei begin februari jl. tegenover De Telegraaf dat hij aan een toekomst dacht als tekenaar, schilder of 'ghostwriter' van medisch-wetenschappelijke verhalen. "Als ik", zei hij toen, in totale anonimiteit maar ergens rust kan vinden en als er maar een baas is die mij waardeert."

Die baas blijkt dan nu de eigenaar van de autowasserij te zijn. "Het is geen baan om je carrière op te baseren", zegt Van Velzen. "Maar het geeft je even een ander perspectief; je denkt weer eens aan andere dingen."

• Patholoog-anatoom Van Velzen: "Ik slaap een stuk beter nu ik dit werk doe."


za 17 maart 2001

 

[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.