Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 17 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 

 
Nieuwste fiscale truc: koop hut cruiseschip

door Rob Hammink




AMSTERDAM - Voor gefortuneerde Nederlanders gloort fiscale hoop aan de horizon. Letterlijk. De allernieuwste truc is om een appartement op een cruiseschip te kopen. Varend onder de vlag van bijvoorbeeld landen als Panama of Liberia, genieten deze drijvende paradijzen grote belastingvoordelen.

Het is voor de groep vermogende medelanders steeds moeilijker om een gunstig belastingklimaat te vinden. Zeker met het oog op de Europese eenwording vallen lidstaten af.

Slimme ondernemers zien nu kansen om een fiscaal prettig klimaat te bieden op een gigantische boot. Groot voordeel is daarnaast dat je 'huis' steeds op een andere plek in de wereld ligt.

Onroerendgoedmagnaat Van Dam uit Aerdenhout: "Niet alleen voor particulieren zie ik mogelijkheden, maar ook voor bedrijven. Waarom een Skybox als je met de raad van bestuur ook steeds in een ander land kunt liggen. We onderzoeken de mogelijkheden."

Willem Vunderink, belastingadviseur bij Ernst & Young en gespecialiseerd in zeescheepvaart, noemt het plan "Zeer verfrissend en een goede mogelijkheid om de Nederlandse belastingwetgeving te omzeilen."

Ingewikkeld

Hij zegt: "Voor bedrijven zal het ingewikkelder liggen dan voor particulieren, want hoe maak je hard dat je als Nederlands bedrijf hoofdzakelijk vergadert in Panama? Je moet het eerder zien als een drijvend stukje Bahama's waar rijkere mensen hun heil zoeken.

Wel moet de eigenaar van zo'n appartement alle banden met Nederland verbreken. Ook al zit je op een schip, Nederland ziet je nog steeds als ingezetene als je het centrum van je levensbelangen in ons land hebt. Dus zorg dat een tandarts aan boord is en je geen abonnement meer hebt bij de KPN."

Momenteel wordt op de Verkstederwerf in Noorwegen het allereerste schip gebouwd waarop luxueuze appartementen te koop zijn. De kleinste 'hutten' zijn 103m groot en gaan twee miljoen Amerikaanse dollar kosten. Het hogere segment gaat richting zes miljoen dollar voor een kleine 300m oppervlakte.

Marktsegment

Het schip The World of ResidenSea, dat in december 2001 zijn doop ondergaat, is volgens een woordvoerder nooit bedoeld als belastingtruc. "Als telg uit een redersgeslacht wilde onze initiatiefnemer, de heer Knut U. Kloster jr., gewoon inspelen op een open liggend marktsegment. Reizigers wilden graag een drijvend tweede huis, een eigen plek aan boord."

Over de belastingvoordelen kan hij kort zijn: "Ons schip vaart onder de vlag van de Bahama's, maar je wordt niet automatisch ingezetene van die eilandengroep. Ik weet niet of klanten zich willen vestigen aan boord om zo belastingvoordelen te benutten. Dat is een privézaak van een ieder."

De Nederlandse belastingdienst heeft geen pasklaar antwoord op dit nieuwste gat in de wet. Qua vestigen in het buitenland gelden allerlei regels, die gewoon van kracht blijven of het nu een appartement in Spanje betreft of een appartement op een boot. Een opmerkelijk plan is het wel."


za 17 maart 2001

 

[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.